Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 трика, с които цветята ще цъфтят дори през зимата

17 януари 2024, 12:49 часа

Зимните месеци обикновено означават студено време, уютни одеяла и горещ чай – но въпреки че повечето от нас са добре подготвени да се справят с такава промяна, всички тези условия са истински стрес за растежа и развитието на цветята.

Но с помощта на 5 лесни трика може да накарате цветята в апартамента ви да цъфтят дори през зимата. Те включват осигуряване на подходяща температура, светлина, влажност, правилно поливане и правилно почистване.

Грижа за цветята през зимата 

Дръжте растенията на топло – но не на прекалено топло - много растения са изключително чувствителни към студения въздух. Първата стъпка в грижата за стайните растения през зимата е да се уверите, че са защитени от студа. Можете да разрешите частично проблема, като уплътните прозорците и изолирате вратите на вашия дом.

Всички изхвърляме тази течност, но тя е най-добрият тор за цветята

Освен това, ако държите растенията си близо до външна врата или перваз на прозорец, не забравяйте да ги преместите в други стаи, където няма да бъдат шокирани от студения въздух.

Уверете се, че държите растенията далеч от източници на топлина, като камини, радиатори и дори отвори за отопление. Струята топъл въздух може да бъде също толкова лош за вашето растение, колкото и ударът на студен въздух. Поддържайте постоянна температура между 18 и 24 градуса през деня и над 10 градуса през нощта.

Намалете поливането и използвайте топла вода - повечето стайни растения остават „спящи“ през есенните и зимните месеци. По-малко светлина означава по-слаб растеж, а по-малко растеж означава, че се нуждаят от по-малко вода и тор. 

Поливайте само ако почвата е суха на инч или два под повърхността. Ако прекалите с поливането през зимата, това може да доведе до гниене на корените, гъбички, мухъл и множество други проблеми.

Появата на жълти листа или мухлясала почва е знак, че трябва да намалите честотата на поливане. Поливането на вашите растения с топла вода през зимата е по-добро, защото не само им помага да растат по-бързо и по-големи, но също така ще помогне за затоплянето им и намаляване вредата от студа.

Ниската влажност през студените месеци е проблем не само за хората, но и за растенията. Около 50-60 процента е идеалната влажност за стайните растения. Можете да направите това, като групирате растения в най-влажните зони на вашия дом (обикновено банята или кухнята) или ги поставите върху голяма тава пълна с вода. Не забравяйте, че саксиите не трябва да докосват водата, затова поставете камъни на дъното на тавата и след това поставете саксиите върху тях.

Основното, което липсва през зимата, е слънцето. За да сте сигурни, че цветята ви могат да се възползват напълно от малкото светлина, която имат, уверете се, че листата им са чисти и без прах. На всеки няколко седмици поставяйте растенията си във вана и използвайте ръчна пръскачка, за да напръскате леко листата или използвайте влажна кърпа, за да избършете праха и мръсотията от листата. Поддържането на листата чисти означава, че те могат да бъдат по-ефективни при фотосинтезата.

Осигурете повече светлина на цветята си. Ако естествената слънчева светлина не е достатъчна, използвайте крушка с пълен спектър в стандартна настолна лампа и я насочете към растенията поне 12 до 14 часа на ден. Ако все още не сте го направили, попитайте с лампа за отглеждане на стайни растения или LED крушки.

Също така е добре периодично да завъртате саксиите.

Отглеждане на орхидея след прецъфтяване - ето как се прави


 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес