Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 неща, които задължително трябва да се направят в градината през ноември

22 октомври 2024, 16:04 часа

Ноември е времето, когато повечето дейности в градината вече са приключили, но не е късно да подготвите растенията си за зимата. Каква дейнисти през ноември ще помогнат за подготовката на градината за зимата и ще осигури на растенията благоприятни условия за следващия сезон?

Дейности, които трябва да се извършат в градината през ноември

Те включват последно поливане, подрязване на дърветата, прибиране на резници, защита от вредители, варосване.

Защо варосването на дърветата през есента е задължително?

Последното основно поливане трябва да се извърши преди началото на истинската слана. Ако есента е била суха, това поливане ще стане още по-важно, защото влагата в почвата ще помогне на растенията да издържат на зимните студове.

Сухата почва замръзва много по-бързо, което може да увреди кореновата система на дърветата и храстите. Поливането трябва да се извършва постепенно, като се дава възможност на водата да се абсорбира добре в земята.

За младите дървета се навлажнява цялата зона около ствола; за възрастните се навлажняват жлебовете или дупките по периметъра на кръга на ствола. Задължително завършване на процедурата - мулчиране на почвата с торф, хумус или сухи листа.

Санитарното подрязване трябва да се извърши преди настъпването на замръзване. При температури под -10°C дървото става крехко и срезовете могат да замръзнат и да изгният. Важно е да премахнете всички повредени и изсъхнали клони, както и тези, които растат вътре в храста или се пресичат с други клони.

Свежите секции се третират с разтвор на меден сулфат или специални препарати за защита срещу вредители и гниене. Подрязването през есента ще помогне на растенията да оцелеят през зимата с по-малко щети.

Подготовката на резниците се извършва в периода след падането на листата и преди първата слана. Резниците се изрязват от едногодишни издънки, главно от южната страна на дървото. Оптималната дебелина на резниците е около 7 mm, а дължината е 30-40 cm.

Събраният материал се съхранява до пролетта на хладно място при температура около нулата. В този случай трябва да подготвите резниците с резерв, тъй като някои от тях може да не оцелеят през зимата.

Ноември е и времето за защита на градината от гризачи, които активно увреждат кората на дърветата през зимата. За да защитят стволовете, те се връзват с клони от борови иглички, мрежа или покривен материал. Това ще помогне не само за защита от вредители, но и от замръзване.

Можете да използвате и отровни примамки за гризачи, но внимавайте да не навредите на домашните си любимци.

Сухите листа трябва да се отстранят, защото могат да приютят вредители.

По-препоръчително е да варосвате дърветата през есента, тъй като това предпазва кората на дърветата от студове и вредители. За варосване използвайте готови смеси или ги пригответе сами, смесвайки вар, меден сулфат и лепило за по-добро фиксиране.

Слоят от вар трябва да е достатъчно дебел, за да защити ефективно стволовете през зимата. Важно е да нанесете няколко слоя, като изчакате предишният да изсъхне напълно.

7 неща, които трябва да направите в градината до края на октомври

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес