Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

3 сорта домати, които може да засадите през юли - ще берете реколтата им до октомври

16 юли 2024, 11:32 часа

Градинарите, които практикуват две сеитби на култури годишно, са уверени, че през юли все още не е късно да се засадят домати. В случая най-важен е изборът на правилния сорт. Дори и ако ги засадите сега, до края на октомври ще събирате плодове.

Първи признаци на мана по доматите - ето как да ги разпознаете

Агрономът Ксения Давидова споделя кои са трите сорта домати, които могат да дадат реколта, когато са засадени в средата на юли. Те включват Андромеда, Анюта и Бета.

Сортове домати, които не е късно да засадите през юли

Андромеда - това е един от най-популярните ултра-ранни хибриди. Предназначен за отглеждане не само в оранжерия, но и на открито. От момента на появата на първите издънки до прибиране на реколтата обикновено са необходими максимум 80 дни.

Нискорастящият компактен храст изисква прищипване. Плодовете са с плътна структура, розови, всеки с тегло до 120 гр. Добивът в открит терен е 7 кг / кв.м, в оранжерия - до 13 кг / кв.м.

Анюта - ултраранен хибрид с плоскокръгли, устойчиви на напукване плодове. От момента на първите издънки до началото на плододаването минават 75 до 85 дни. Производителността в открит терен е 9 кг/кв.м, в оранжерия - до 14 кг/кв.м.

Бета - това е ултра-ранен сорт, който се характеризира с повишена устойчивост на болести. Плодовете узряват 80-85 дни след първите издънки. Височина на храста до 55 см.

Теглото на плода е до 100 гр. Производителност - до 14 кг/кв.м. Плодовете от този сорт са подходящи за приготвяне на свежи салати и зимнина.

Грижа за доматите през юли

За да увеличите добива на домати, можете да използвате прости техники, които ще направят възможно увеличаването на броя на плодовете. На първо място, трябва да използвате тор, наречен калиев хумат, който помага за увеличаване на плодовете.

Минералните торове, които се използват за кореново торене на културата, се усвояват от растенията само в количество от 40%. Затова трябва да се използва калиев хумат. Използвайте според инструкциите на производителя.

След това трябва да се съсредоточите върху отглеждането и грижите за домати в жегата. В случая е необходима употребата на химикали, за да ги защитите от жегата.

Важно е да се обърне внимание на формирането на храста. Има сортове домати, които не образуват издънки. Но ако се образуват, тогава трябва да се изрежат. Издънките трябва да бъдат премахнати, докато са още малки.

Най-добрите рецепти против мана по краставиците и доматите

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес