Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Точно преди 20 години: На България ѝ вкараха голям шедьовър на ЕВРО турнир (ВИДЕО)

14 юни 2024, 10:47 часа
Реклама

Днес - 14 юни, се дава началото на Европейското първенство по футбол в Германия: пореден голям шампионат, на който няма да гледаме националния отбор на България. Днешната дата обаче се свързва с един паметен гол в нашата врата от последното участие на "лъвовете" на голям форум.

Невероятният гол на Хенрик Ларсон срещу България

Точно преди 20 години Швеция разгромява България с 5:0, за да изравним срамен антирекорд. Един от головете обаче е истински шедьовър - и продължава да се върти и припомня в интернет пространството. Става въпрос за гениалното попадение на Хенрик Ларсон.

Звездата на Швеция матира българската врата след невероятен плонж, засичайки топката с глава. Ларсон вкарва два гола в рамките на две минути, за да пречупи духа на българския отбор. Това е и първият мач за България на Евро 2004. След тежкото поражение идват нови две загуби, с което българското участие приключва.

"Кошмарът" на България

Хенрик Ларсон участва в "Мача на надеждата" на Стилиян Петров през есента на 2023 година. "Кошмарът" на българския национален отбор тогава заяви, че винаги е обичал да играе срещу България. И определено има добри спомени от изявите си срещу българския тим.

От Евро 2004 България не успява да се класира на голям форум, въпреки благоприятните за страната ни промени във формата на европейските първенства. На Евро 2024 ще участват 24 отбора, сред които непретенциозни тимове като Албания, Словения, Грузия и Словакия. Но не и България. 

Много вероятно е УЕФА да увеличи още повече участниците на европейски финали - посока, с която Европейското първенство по футбол само се съсипва (ВИДЕО) - вижте защо в коментарното "Студио Actualno"!

Стефан Йорданов
Стефан Йорданов Отговорен редактор
Новините днес