Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Последният ход на "шахматистите": Как Хърватия може да продължи напред в Евро 2024?

25 юни 2024, 10:42 часа
Реклама

Въпреки че Хърватия завърши участието си на Евро 2024 само с две точки, "шахматистите" все още имат своите шансове за класиране напред към елиминациите. Но за тази цел те се нуждаят от определени резултати в оставащите мачове на другите групи.

Хърватия ще се надява на чудо, за да продължи към елиминациите на Евро 2024 

Голът на Лука Модрич за Хърватия през второто полувреме означаваше, че тя ще прескочи Италия на второто място в група В и ще си осигури автоматично класиране за елиминационния етап. Италия обаче вкара изравнително попадение в 97-ата минута дело на Матиа Дзакани, което означаваше, че "адзурите" преминават за сметка на своите съперници.

Хърватия Италия

Така Хърватия завърши кампанията си в групата на трето място с две точки, които предвид разликата им от минус три гола вероятно няма да са достатъчни за преминаване напред. Четири от шестте най-добри отбора, завършили на трето място, ще продължат напред. Към момента Хърватия временно заема петото място в класирането на шестте отбора, изпреварвайки Чехия, но все още предстоят мачовете в група C и F.

Въпреки че сега играчите на Златко Далич ще гледат нервно към останалите мачове, които ще решат съдбата им, има един конкретен набор от резултати, който ще осигурят класиране на "шахматистите". Задачата им се усложнява още повече от факта, че третите отбори в Група А, Група D и Група Е гарантирано ще завършат преди тях, тъй като вече са събрали по три точки. Именно от Група C и Група F обаче Хърватия може да получи "спасителен пояс" в турнира.

Развоят на мачовете в група C и F - ключови за Хърватия

Лука Модрич

Ако Словения и Сърбия загубят от Англия и Дания, отборът на Далич може да завърши пред третия в класирането, който ще бъде Словения. Но за да ги прескочат в таблицата за третото място, ще трябва Словения да загуби с повече от три гола - или точно с 3:0, за да завърши пред тях по брой отбелязани голове. Ако това се случи, Дания също ще трябва да победи Сърбия.

В същото време пораженията на Чехия и Грузия от Турция и Португалия в група F ще разделят двете страни с една точка, което ще означава, че Хърватия също ще завърши пред тях. Като цяло изглежда по-вероятно Хърватия да не стигне до елиминационната фаза, но вече сме ставали свидетели на какви ли не неочаквани обрати във футбола, и това "шахматистите" да продължат напред въобще няма да е изненадващо.

ОЩЕ: Сагата продължава: Албания и Хърватия отнесоха солени глоби заради Даку

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес