Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

От тики-така към вертикален футбол: Испания пресира мощно и атакува светкавично! (ВИДЕО)

18 юни 2024, 11:00 часа
Реклама

Националният отбор по футбол на Испания, който в продължение на години тероризираше противниците си с прочутия стил на игра "тики-така", вече изповядва модерния и по-директен "вертикален" футбол. И изглежда, че това дава резултат, след като "Ла Фурия" буквално отнесе Хърватия на старта на ЕВРО 2024.

Испания замени "тики-така" с "вертикален" футбол

В периода 2008 - 2012 година Испания спечели една световна и две европейски титли. Тогава отборът играеше с много подавания и контрол над топката, а до завършване на атаките се стигаше след цяла вечност. Към днешна дата "тики-така" в класическия си вид е в историята, а на дневен ред е "вертикалният" футбол с дълги диагонални подавания.

Дори треньорът на Хърватия Златко Далич заяви преди мача с испанците, че те опитват да пренасят топката в атака по-бързо. Това обаче не му помогна да противодейства на Испания, който извлече ползите на директния футбол още при първото си попадение, реализирано от Алваро Мората.

Алваро Мората

"Ла Фурия" вече играе вертикално - с мощна преса, бърза транзиция и диагонални пасове

Испания се отказа от монотонното "тики-така", в което се изпадаше в крайности да се подава топката за твърди продължителни периоди от време. Сега "Ла Фурия" възприе по-модерния и енергичен стил на пресиране и се стреми да създава по-бързо голови ситуации, с които да стига до попадения.

Именно пресата бе основното оръжие на Испания за "вертикалния" футбол срещу Хърватия. Това бе отчетено и в коментарното "Студио Actualno" за ЕВРО 2024, където бе отчетена и ролята на Родри. През цялото първо полувреме той не остави въздух на Лука Модрич, който бе съсипан от критики за играта си. За да го освободи, Далич трябваше да смени позицията на Модрич.

Още анализи и прогнози за ЕВРО 2024 - гледайте във видеото:

Стефан Йорданов
Стефан Йорданов Отговорен редактор
Новините днес