Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нова глава в най-голямото евродерби: Испания и Италия са готови за шоу

20 юни 2024, 15:24 часа
Реклама

Тази вечер се срещат два от големите грандове на Евро 2024 - Испания и Италия. Днешният сблъсък ще бъде нова глава в най-силното съперничество в историята на еврошампионатите. Никой друг не се е срещал толкова често колкото "адзурите" с "Ла Фурия Роха", като двете страни ще се изправят една срещу друга за осми път от 1960 г. насам. Това ще бъде и петото поредно издание, в което ще наблюдаваме голямото дерби.

Рекордни съперници: Испания и Италия в нов епичен дуел

Забележителната серия започна през 2008 г., когато бъдещият шампион Испания победи Италия на четвъртфинал. Те се срещнаха два пъти по време на турнира през 2012 г., включително на финала, който също беше спечелен от испанците.

ОЩЕ: От тики-така към вертикален футбол: Испания пресира мощно и атакува светкавично! (ВИДЕО)

Испания - Италия

През по-голямата част от съперничеството испанските фенове гледаха със завист към Средиземно море, докато Италия спечели четири титли от Световното и се бореше за европейско надмощие с германците. Но от трите европейски титли, спечелени от двете страни през последните четири турнира, две отидоха в Испания, което подчертава възхода ѝ като футболна суперсила.

Поредно историческо дерби между "Ла Фурия Роха" и "адзури"

В последния сблъсък на европейско първенство Италия победи Испания в полуфинал на Евро 2020, който завърши след дузпи на "Уембли". Федерико Киеза прониза вратата на Унай Симон, преди Алваро Мората да преодолее Джанлуиджи Донарума от близко разстояние, за да се стигне до равенството 1:1. Мората и Дани Олмо пропуснаха при дузпите, а "адзурите" се класираха на финала, където победиха Англия също на дузпи.

Испания - Италия Евро 2020

На Евро 2016 Италия отново постигна победа, когато защитникът Джорджо Киелини вкара от близко разстояние, а Грациано Пеле се разписа от воле в края на мача за 2:0. В най-важния им двубой от всички Испания триумфира на финала на Евро 2012, когато всеотдайният отбор на Висенте дел Боске разгроми Италия с 4:0 в Киев.

Залогът няма да е толкова голям в мача от група В в четвъртък. Испания и Италия спечелиха откриващите си мачове съответно срещу Хърватия и Албания и изглеждат в добра позиция да се класират в елиминационните кръгове. Но ако завършат на първо и второ място в групата, може да се стигне до нова среща, този път на финала в Берлин на 14 юли.

ОЩЕ: Спалети показа на Италия, че може да печели и без любимото "катеначо" (ВИДЕО)

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес