Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

На срещата на Г-7: Договориха 50 млрд. долара за Украйна от замразените руски активи

13 юни 2024, 17:01 часа
Реклама

Страните от Г-7 са се договорили да отпуснат на Украйна кредит от 50 млрд. долара, за който да използват приходите от замразени руски активи. Това потвърдиха дипломатически източници в първия ден от срещата на върха в италианския град Бари на лидерите на най-развитите икономики в света, предаде ДПА.

Още: Официално: Страните от Г-7 предоставят на Украйна 50 млрд. долара от замразени руски активи

Украйна ще използва средствата, за да засили военната си отбрана срещу Русия, за възстановяване на инфраструктурата и за финансиране на държавния бюджет.

280 млрд. долара са блокирани

Около 280 млрд. долара активи на Руската централна банка (РЦБ) са блокирани от западните страни заради санкциите, наложени на Москва от началото на инвазията в Украйна преди повече от две години.

По-голямата част от замразените средства са на територията на ЕС. Страните членки на блока неотдавна одобриха лихвите, натрупани от руските активи, да бъдат използвани за финансиране на помощ за Киев.

Още: Първи милиарди за Украйна от замразените руски активи: Фон дер Лайен обяви кога (ВИДЕО)

Базираната в Брюксел финансова институция Euroclear, която към момента е държател на най-голяма част от замразените активи на РЦБ, неотдавна съобщи, че е събрала около 4,4 млрд. евро лихви през 2023 година.

Срещата на върха на Г-7 в Бари продължава от днес до събота, 15 юни.

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес