Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Експерти: Паниката на борсите може да се превърне в самоизпълняващо се пророчество

06 август 2024, 16:27 часа • 1131 прочитания

Паниката сред инвеститорите заради опасенията, че американската икономика може да изпадне в рецесия, която на 5 август доведе до масови разпродажби на акциите на редица компании на фондовите борси, може да предизвика ефекта на "самоизпълняващото се пророчество". Това предупредиха от агенцията за кредитен рейтинг и анализи Morningstar DBRS, предаде Си Ен Би Си.

Какво е "самоизпълняващо се пророчество"?

"Самоизпълняващо се пророчество" означава, че инвеститорските настроения за икономически срив може да предизвикат борсов срив и така реално да се стигне до рецесия. 

Още: Какво се случва на европейските борси след глобалния пазарен срив?

Най-сериозните ни опасения са, че разпродажбите на фондовите пазари ще се превърнат в самоизпълняващо се пророчество, при което главните изпълнителни директори на корпорациите ограничават инвестициите, а потребителите свиват разходите си. Това ще доведе до по-нататъшни съкращения на пазара на труда и до рецесия", посочват анализаторите на агенцията. Те отбелязват, че борсовите сривове в понеделник (5 август) вероятно ще имат ограничено въздействие върху стойността на акциите на банките, въпреки че те бяха сред най-засегнатите от разпродажбите.

След срива на азиатските пазари: В САЩ и в Европа борсите регистрираха сериозен спад

Експертите посочват, че икономическите данни сочат, че икономиката на САЩ "се забавя, но все още расте". Те отбелязват, че безработицата в страната все още е под т. нар. "естествено ниво" от 4,4 на сто.

 

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес