Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зеленски: Никой няма право да ни казва как трябва да приключи тази война (СНИМКИ и ВИДЕО)

02 юни 2024, 14:17 часа
Реклама

Всичко се случва на територията на Украйна. Руснаците убиват именно украинците. Руснаците изнасилват украинци. Руснаците откраднаха десетки хиляди наши деца. Затова никой няма право да ни казва как трябва да свърши тази война. Това каза украинският президент Володимир Зеленски на пресконференция в Сингапур по време на форума за сигурност.

"Нито Китай, нито Бразилия, нито някой друг не е напълно наясно какво донесе Русия със своята война на територията на нашата държава. (...) Никой няма право да ни казва как трябва да свърши тази война. Тя трябва да свърши според закона, международното право и справедивостта", добави още Зеленски.

Той подчерта за пореден път, че войната не е провокирана от Украйна и не се води на територията на Русия.

Снимка: president.gov.ua

Зеленски отбеляза, че Украйна няма как да възприема положително сигналите от Китай, че Пекин "не подкрепя  и няма да участва в срещата за мир", която ще се проведе на 15-16 юни в Швейцария. "Като жертва на тази война, Украйна имаше пълното право да инициира пътя към прекратяването на войната, а именно среща на върха, посветена на мира. И ние сме тези, които трябва да инициираме [такива срещи], защото знаем конкретно всички проблеми, които Русия донесе със своята война на територията на Украйна", каза още той.

"Всичко се случва на територията на Украйна. При цялото ми уважение към всички страни, но нито Китай, нито Бразилия, нито никой не е напълно наясно какво донесе Русия със своята война на територията на държавата ни".

Снимка: president.gov.ua

"Готови сме да чуем мнението на всяка страна, но на нашата платформа", бе категоричен още Зеленски.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес