Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Въздушна тревога в Одеса, нашата делегация се скри в бомбоубежище

19 юни 2024, 19:17 часа

В Одеса и Одеска област в 17:16 ч. е обявена въздушна тревога поради заплаха от ракетна атака, предаде БТА. Местни канали в "Телеграм" съобщават за попадение в град Черноморски, който се намира близо до Одеса. 

Реклама

В момента на обявяване на тревогата българската делегация се е намирала на концерт в Одеската опера, но след сирените всички са се скрили в бомбоубежище.

Още: Заради заплаха от балистични ракети: Трета тревога в Одеса за един ден (ВИДЕО)

В Одеса беше открита Деветнадесетата световна среща на българските медии, която е организирана от БТА и протича хибридно - на място в Одеса, Болград, Измаил и Заря (Камчик), както и в електронна среда. Срещата се прави в Одеса в знак на подкрепа на българската общност в Одеска област.

В българската делегация участват генералният директор на БТА Кирил Вълчев, генералният директор на Българското национално радио Милен Митев, председателят на Съвета за електронни медии Габриела Наплатанова и ректорът на Софийския университет проф. д-р Георги Вълчев. В посещението се включиха още генералният консул на България в Одеса Светослав Иванов, изпълнителният директор на Изпълнителната агенция за българите в чужбина Райна Манджукова, заместник-генералният директор на БТА Евгения Друмева, както и представители на български и българоезични медии от различни държави по света.

Още: Силна експлозия избухна в Одеса след руска атака с балистични ракети

Българите в областта са над 150 000 души и са трета по численост общност според официалното преброяване в Украйна през 2001 г. В самия град Одеса живеят около 50-60 хиляди българи. Най-голямото компактно българско население е съсредоточено в Болградски, Измаилски и Белгородднестровски район.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес