Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ватикана отрича да са прикривани сексуални злоупотреби на бивш кардинал

10 ноември 2020, 15:55 часа
Реклама

Ватикана отрече прикриване на американски бивш кардинал, обвинен в сексуално насилие, признавайки, че са допуснати грешки, но че новините за престъпления на Теодор Маккарик не са нищо друго освен слухове.

Докладът от 450 страници за това кой какво знае и дали трима поредни папи са пренебрегнали злоупотребите на Маккарик предоставя „неточна и непълна информация на Светия престол“ за неговото поведение, се казва в официално изявление.

Обвиненията срещу кардинала включват злоупотреби с най-малко един непълнолетен и редица мъже в семинарията, но Ватикана обвини висшето духовенство на САЩ в недоказани твърдения и неточни данни.

На 11 януари 2019, Конгрегацията за доктрината на вярата издаде окончателното решение на наказателния процес срещу Теодор Едгар Маккарик, почетен архиепископ на Вашингтон, с което обвиняемият е признат за виновен в престъпления, извършени в качеството му на духовник – се чете в комюникето на Светия престол: тормоз при извършване на Тайнството Изповед и нарушения на Шеста заповед от Декалога с непълнолетни и възрастни, с утежняващото обстоятелство на злоупотреба с власт, поради което се лишава от църковен статус.

На 28 юли 2018, папа Франциск прие оставката на арх. Маккарик от Кардиналската колегия, с разпореждането да бъде преустановено свещеническо му служение на публични места, заедно със задължението да остане в дом, който ще му бъде посочен, за молитвен и покаятелен живот.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес