Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В защита на България и НАТО: Задействаме се с патрулните кораби и боеприпасите за тях

12 юни 2024, 17:57 часа
Реклама

Министерският съвет прие решение за определяне наличие на основен интерес, свързан с реализация на обществени поръчки за придобиване на боеприпаси. Те ще са за оръжейните системи на многофункционални модулни патрулни кораби (ММПК) на Военноморските сили.

Кога идват корабите?

Припомняме, че през ноември 2020 г. между Министерството на отбраната на България и немската корабостроителница "Fr. Lurssen Werft GmbH&Co.KG" (понастоящем "NVL B.V.&Co.KG") бе подписан договор за проектиране и построяване на два такива кораба.

Още: Подписват договора за двата патрулни кораба за ВМС

През октомври миналата година стана ясно, че боеприпасите за корабите няма да бъдат купени през открита обществена поръчка, като за причина бе изтъкната националната сигурност.

През 2020 г. се разбра, че самото строителство на корабите отнема от 5 до 6 години. Първият кораб, чийто корпус беше спуснат на вода през лятото на миналата година, трябва да бъде предаден на Военноморските сили до края на 2025 г., а вторият - през 2026 г.

Още: Нови ракети за България срещу Русия: Какво се целим да купим (ВИДЕО)

Снимка: Министерство на отбраната

Какви боеприпаси ще се закупят?

С реализацията на обществените поръчки ще се осигурят 35-милиметрови и 76-мм артилерийски боеприпаси за 35-мм артилерийски комплекс за близко действие и 76-мм артилерийски комплекс за далечно действие на корабите. Ще се закупят още 130-мм боеприпаси за хидроакустическа защита, както и 81-мм боеприпаси за електронна война, които са необходими за осигуряване на боеспособността на оръжейните системи, както и за изпълнението в пълен обем на задачите по мисиите на ВМС. В това число влиза и защитата на морския суверенитет на страната, съобщиха от служебния кабинет.

Още: Началникът на отбраната: България ще може да участва в пълния спектър от морски операции

Мотивите

"Защитата на морския суверенитет се осигурява основно чрез използването на всички оръжейни системи на бойните кораби, чиято зона на въздействие позволява бързо противодействие срещу надводните сили на противника на малки, средни и големи дистанции с висока точност, като в допълнение боеприпасите за артилерийските системи осигуряват и непосредствената противовъздушна отбрана на кораба", обясниха от Министерски съвет.

Още: Въоръжението на бойните кораби виси като дамоклев меч над адмиралите от флота*

"На второ място, реализацията на обществените поръчки също така ще осигури хидроакустичната и електронната зашита на корабите, които се осъществяват с използването на 130-мм боеприпаси „CANTO“ за отразяване на атаките на противника с използване на торпедно въоръжение и 81-мм боеприпаси за електронна защита за смущаване на противниковите системи и създаване на лъжливи цели в електромагнитния и топлинен диапазон", гласи официалната информация.

Всичко това ще доведе до осигуряване на боеспособността на новопридобиваните кораби и осигуряване на ефективното им използване както в национален, така и в съюзен формат. Страната ни има ангажименти към НАТО за защита на Алианса по Източния фланг.

Още: НАТО има само 5% от необходимата въздушна отбрана за защита на Централна и Източна Европа

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес