Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Унгария контраатакува ЕС по спорния „антипедофилски“ закон

15 юли 2021, 16:45 часа
Реклама

Унгария гневно осъди Европейската комисия за започване на съдебен иск срещу Будапеща заради „антипедофилски“ закон, разглеждан от Брюксел като дискриминационен срещу LGBTQ общността, предаде АФП.

"Ако Европейският съюз иска да се намесва по въпроси и закони, обхванати от конституциите на други страни, това може да разруши целия ЕС", заяви шефът на кабинета на министър-председателя Виктор Орбан Гергели Гуляш в Будапеща.

Според процедурата на комисията за нарушение срещу Унгария заради т. нар. Закон за „антипедофилия“, правната норма нарушава правилата на ЕС относно правата на свобода на изразяване, както и свободната търговия и предоставянето на услуги.

Но Гуляш каза на брифинг за пресата, че законът се отнася до национална юрисдикция, в която ЕС "очевидно няма право на участие" и че мотивите на Брюксел за съдебните действия са "повече политически, отколкото правни".

"Не виждаме никакви нарушения на свободата на търговията например, това са абсурдни неща ... абсолютно съмнителни аргументи", каза Гуляш пред репортери. "Политическите мотиви вероятно се крият зад атаките от Брюксел," добави той.

Унгарският закон, който включва забрана за „изобразяване или популяризиране“ на хомосексуалност и смяна на пола за лица под 18 години, влезе в сила миналата седмица въпреки многото предупреждения от Брюксел и натиск от страна на лидерите на ЕС.

Законът беше определен от Будапеща като начин за защита на децата, но противниците твърдят, че актът свързва педофилията с хомосексуалността и заклеймява LGBTQ общността.

Ръководителят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен нарече законопроекта "позор" и заяви, че изпълнителната власт на ЕС ще използва "всички налични правомощия", за да принуди Унгария да отмени или измени закона.

Процедурата за нарушение включва няколко стъпки и може да се проточи с години, за да се стигне в крайна сметка до Съда на ЕС, който може да наложи финансови санкции.

Сега Унгария има два месеца да отговори на аргументите, изложени от комисията, преди процедурата да влезе в следващия етап.

Гуляш също така обвини Брюксел, че е възпрепятствал одобрението на плана за възстановяване от COVID в Унгария заради противопоставянето му на закона срещу LGBTQ. Той каза още, че макар Унгария да иска да подкрепи огромния климатичен план на ЕС "Годен за 55", представен в сряда, тя планира да наложи вето върху предложението, тъй като е "неприемливо в тази форма".

Пакетът от климатични мерки би "прехвърлил разходите за намаляване на емисиите към собствениците на домове и автомобили", каза Гуляш.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес