Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Унгария блокира милиарди евро компенсации към страните от ЕС за оръжията за Украйна

30 август 2024, 11:18 часа • 1461 прочитания

Над 6 милиарда евро като компенсации към страните членки на ЕС за военната помощ за Украйна са замразени поради вето от страна на Унгария. Това съобщи топ дипломатът на ЕС Жозеп Борел след срещата на външните министри на блока.

Според него средствата вече са резервирани по съответните сметки, но все още не могат да бъдат преведени на държавите от ЕС. „Все още имаме блокирани 6 млрд. евро, които не можем да използваме. Ще търся начин да заобиколя ветото, защото тази ситуация е неприемлива“, заяви Борел, цитиран от Полското национално радио.

И България получава компенсации за оръжието за Украйна

Патовата ситуация продължава вече близо година - първоначално поради възраженията на Унгария, след като Украйна включи унгарската банка OTP в списъка на „спонсорите на войната“ заради това, че продължава да развива бизнес с Русия. Въпреки че оттогава Киев извади банката от списъка, Будапеща запази позицията си, като блокира увеличаването на Европейския механизъм за мир.

България също получава компенсации от ЕС за оръжията, които праща на Украйна - те не отиват в Киев безплатно. През юли служебният министър на отбраната Атанас Запрянов уточни, че около 30 млн. евро са дошли в българския бюджет за последния пакет помощ за Украйна (вероятно се визира изпращането на 100 бронетранспортьора на МВР): F-16 в България, колко пари вземаме за военната помощ за Украйна и пожарите: Говори ген. Запрянов.

Има решение на парламента, с което тези пари се насочават за модернизация на армията ни, каза още Запрянов. "Много по-бързо идват компенсациите от съюзниците и от САЩ за изпратено оръжие за Украйна", добави той. Но не можа да каже колко компенсации сме получили с пълна точност – имало методика за оценка, минава синхронизация с Европейската комисия, защото пари се чакат и от т.нар. Европейски механизъм за мир, а оттам те идват по-бавно и чак след изпълнение на изрични условия.

Снимка: Жозеп Борел, БГНЕС

Още: Българските БТР-и помагат на Украйна в операция "Курск"? (СНИМКИ)

Украйна разкритикува ЕС за бавната помощ

Украинският външен министър Дмитро Кулеба разкритикува на срещата в Брюксел забавянето на доставките на военно оборудване от Европа, като призова страните от ЕС да ускорят изпълнението на ангажиментите си.

„Времето между обявяването на военната помощ и нейното реално предоставяне понякога е твърде дълго. Не можем да извършваме военно планиране, без да знаем на какво можем да разчитаме“, заяви Кулеба, като добави, че някои от обещаните системи Patriot все още не са доставени.

Още: Пред ЕС: Украйна поиска разрешение за западни оръжия дълбоко в Русия, Борел подкрепи (ВИДЕО)

В разрез с традицията - неофициалната среща в четвъртък се проведе в Брюксел вместо в Унгария. Будапеща в момента е ротационен председател на Съвета на ЕС. Решението е взето от Борел в отговор на посещенията на унгарския министър-председател Виктор Орбан в Русия и Китай. След ръкуването на Орбан с диктатора Владимир Путин държавите от ЕС го разкритикуваха остро и призоваха за бойкот.

„Трябва да изпратим сигнал, дори символичен, че подобно поведение трябва да има последствия“, отбеляза Борел миналия месец.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес