Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украйна развали и Октомврийската революция за Путин: Най-старият кораб на бойно дежурство е с щети (СНИМКИ)

21 април 2024, 15:39 часа
Реклама

Изглежда все по-явно - най-старият кораб на бойно дежурство в света е пострадал при днешната украинска атака в Севастопол, поне това подсказва сравнение на данни от сателитни снимки: Попадение: Руски кораб в Севастопол гори (ВИДЕО)

Става въпрос за "Комуна" - плавателен съд, построен през 1912 година и пуснат на вода през 1915 година. Корабът е съвременик на Октомврийската революция.

Съгласно сателитни данни, анализирани от публичната разузнавателна платформа OSINT, корабът се е намирал на кей 14, а не в залива Сухарная. Това означава, че действително плавателният съд може да е бил подпален от падащи от свалена ракета отломки и осколки, тъй като първите данни за случилото се тази сутрин са за опит за обстрел на обекти в Сухарная. Там изглежда е имало голям руски десантен кораб.

Потвърждение за удара даде и говорителят на украинските ВМС (военноморски сили) капитан Дмитро Плетенчук. В публикация във Фейсбук той казва, че размерът и степента на нанесените поражения на "Комуна" се уточнява, но е ясно, че корабът вече не може да изпълнява досегашните си задачи - както и че това ще е съдбата на всеки кораб от Руския черноморски флот.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес