Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украйна работи над създаването на ракети с обсег 1500 - 2000 км

04 септември 2023, 22:16 часа
Реклама

Украйна разработва ракети с обсег на действие от 1500 - 2000 километра. Това обяви вече бившият украински военен министър Олексий Резников

Още: Световната преса за уволнението на Резников

По думите на Резников, Украйна трябва да има своя собствена ракетна и противоракетна програма. "Това са милиарди, които трябва да инвестираме в самите нас, в наши изследвания и тестове. Това трябваше да се направи отдавна, тогава сега щяхме да имаме собствено ПВО. Днес благодарим на партньорите за Patriot, NASAMS, SAMP/T, Iris-T, Piorun", изброи той дарените от партньорите на страната противоракетни системи.

Още: Йордан Божилов: Смяната на военния министър на Украйна няма да се отрази на бойните действия

"Не ми трябва ракета, летяща на 15 000 км, ние не планираме да воюваме с държави, намиращи се на разстояние 15 000 км. На нас са ни достатъчни ракети с обхват от 1500 - 2000 км, за да покрием територията на страната ни", каза вече бившият военен министър.

Още: Кой е Рустем Умеров, бъдещият военен министър на Украйна

По време на интервю за "Укринформ" той обяви, че Киев е получил помощ за над 100 милиарда долара досега. "Получихме оръжия и оборудване от различни видове – патрони, снаряди и т.н. за, мисля, малко под 100 милиарда долара. Само от САЩ - над 50 млрд. долара, вече близо 60 млрд. долара. Ако умножите това по обменния курс на гривната, ще видите колко трилиона гривни са", каза Резников. Той също така заяви, че изтребителите F-16 могат да бъдат използвани в Украйна през пролетта на 2024 година.

Още по темата Украйна – четете тук

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес