Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украйна гледа с оптимизъм към зимата - ще спира руските атаки с подобрена ПВО

08 септември 2023, 11:42 часа
Реклама

Украйна подготвя своята противовъздушна отбрана с модернизирани оръжейни системи за борба с руските атаки срещу електропреносната мрежа през зимата. Това съобщи "Ройтерс" на 7 септември.

"Миналата зима имахме по-малко системи. Сега получихме повече и ефективността ще бъде по-добра", заяви командващият обединените сили Серхий Наев пред агенцията по време на интервю в Житомир.

С какво е подобрена украинската ПВО?

Украинската противовъздушна отбрана вече може да се възползва от германските системи Gepard и американските картечници M2 Browning.

Системата Gepard успешно е свалила пет ирански дрона "Шахед", използвани от Русия, от август насам, което украинските военни определиха като "100% успеваемост".

Още: "Гепард" сваля руски дронове: Впечатляващо ВИДЕО

Член на екипажа на противовъздушната отбрана, идентифициран като Антон, който е помогнал за свалянето на два безпилотни самолета с помощта на Gepard, казва: "Адреналин, емоционално претоварване - не можеш да го предадеш с думи. Не сме уплашени. Това ни кара да работим и да унищожаваме цели в украинското небе".

Снимка: Getty Images

Руските нападения по енергийните обекти

Миналата зима руските атаки срещу енергийната инфраструктура на Украйна унищожиха почти половината от енергийните системи на страната. Руските удари целенасочено бяха насочени към електроцентрали и критична инфраструктура, което принуди украинците да се сблъскат със зима на аварийни изключвания и недостиг на електроенергия, съответно - на студ.

Още: Без да иска: Руската държавна телевизия издаде точните координати на ПВО-то, пазещо резиденцията на Путин (СНИМКИ)

Повечето от повредените съоръжения вече са ремонтирани, а с новите оръжейни системи Украйна е в по-добра позиция да защити държавната мрежа от зимната офанзива на Русия.

Още: Украйна работи над създаването на ракети с обсег 1500 - 2000 км

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес