Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Страховитото ново украинско оръжие "Паляница" за първи път бе използвано срещу руснаците (ВИДЕО)

25 август 2024, 08:30 часа • 8347 прочитания

Украинските инженери съвместно с украинските военни създават нови оръжия, които ще определят бъдещето на отбранителните технологии. Таково ново оръжие е ракетата дрон "Паляниця", която за първи път бе използвана в бой, а постигнатият резултат е отличен - тя е поразила военен руски обект на окупираните украински територии. Това написа министърът на стратегическата промишленост на Украйна Олександър Камишин в телеграм канала си на 24 август.

Украинците постоянно доказват своята изобретателност, а най-яркият пример за нея е в посоката на развитие на дроновете, отбелязва Камишин.

"Днес в Украйна можете да намерите дрон за всяка задача:

  • За въздух, земя и за море;
  • за нанасяне на удари, за разузнаване и за логистика;
  • за близко разстояние, средно и далечно - в дълбокия тил на противника.

Имаме минохвъргачни дронове, артилерийски дронове. А от днес вече имаме и напълно нов клас оръжия - ракети дронове "Паляниця"", пише министърът.

Още: Дори с името на новото си супер оръжие украинците жестоко се подиграха с руснаците: Ето защо

Оръжието е едновременно и ракета, и дрон, тъй като според тактико-техническите си характеристики попада и в двете категории. Почти цялата техническа информация за него обаче засега е засекретена.

Кадри от тестването на "Паляниця"

Пак на 24 август тестването на "Паляниця" бе показано от украинския журналист Роман Бочкала в телеграм канала му:

Зеленски: Подготвяме и някои още по-мощни оръжия от "Паляниця"

Президентът Володимир Зеленски също специално отбеляза появата на това ново оръжие, като подчерта, че чрез него Украйна показва реални действия докато нейните западни партньори "се въздържат" при вземането на решения.

"Новите ни оръжия, включително ракетата дрон "Паляница", са нашият реален начин за действие, докато някои от нашите партньори, за съжаление, се бавят с решенията", каза Зеленски на пресконференция в Киев на 24 август след срещата си с полския президент Анджей Дуда и министър-председателя на Литва Ингрида Шимоните, които посетиха Украйна по случай националния й празник Деня на независимостта.

Още: Зеленски в Деня на независимостта: Болният дядо от Червения площад няма да ни диктува червените си линии (ВИДЕО)

Снимка: принтскрийн/Facebook/Володимир Зеленський

Зеленски подчерта, че Украйна непрекъснато увеличава възможностите на своя отбранително-промишлен комплекс.

"Днес вече говорих за това, че за първи път бе използвано новото ни далекобойно оръжие. Ние подготвяме и някои още по-мощни решения и изискваме не по-малко решителност и от нашите партньори по тези въпроси", добави той.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес