Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Стармър: Русия третира гражданите си в Украйна като месо, което се хвърля в месомелачка

25 септември 2024, 22:19 часа • 761 прочитания

Британският премиер Киър Стармър участва днес в извънредно заседание на Съвета за сигурност, свикано и председателствано от Словения. Той заяви, че Русия третира собствените си граждани в Украйна като парчета месо, които се хвърлят в месомелачката.

Още: Стармър със смешен лапсус: Призова "Хамас" да върне „колбасите“ вместо заложниците (ВИДЕО)

"Русия стои зад най-голямото нарушение на Устава на ООН от поколение насам", заяви британският министърпредседател и призова президента Владимир Путин да сложи край на конфликта. "Чудя се как Русия може да покаже лицето си в тази сграда", добави той. Стармър каза, че нахлуването на Русия в Украйна е незаконно и застрашава глобалната сигурност.

Още: Британският премиер: НАТО трябва да постави Украйна в най-добрата възможна позиция

"Над 35 000 цивилни бяха убити или ранени, шест милиона бяха принудени да избягат, а почти 20 000 украински деца бяха насилствено депортирани. Отвлечени, казано направо", подчерта той, цитиран от БТА. "Русия започна тази незаконна война. Тя трябва да я прекрати и да се махне от Украйна", каза Стармър. По думите му териториалната цялост на Украйна "трябва да бъде в основата на всеки справедлив и траен мир".

Още: Ще използва ли Украйна ракети с голям обсег?: Решението на Байдън и Стармър

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес