Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ще ги избиват? Плановете на Турция за бездомните кучета

27 юли 2024, 08:11 часа • 1521 прочитания

В Турция има около четири милиона улични кучета. Много граждани се боят от тях и смятат бездомните четириноги за проблем. Чрез промени в Закона за защита на животните правителството на президента Реджеп Ердоган иска сега да намали броя на бездомните кучета: досегашните защитни разпоредби ще отпаднат, за да могат кучетата да бъдат умъртвявани. Защитниците на животните в цялата страна протестират срещу проектозакона и настояват той да бъде оттеглен.

Новият регламент предизвика и продължителни остри дискусии в парламента, но в крайна сметка съответната комисия даде одобрението си. Предстои и гласуване в парламента, където Партията на справедливостта и развитието и нейният ултранационалистически съюзник - Партията на националистическото действие - имат мнозинство. Т.е. пречки пред приемането на закона няма.

Евтаназия за животните?

Още: 10 чужденци са задържани в Истанбул за връзки с "Ислямска държава"

Протестите на защитниците на животните и на опозицията обаче не секват. Избиването на множество бездомни кучета не би могло да бъде решение. В писмо до Реджеп Ердоган френската актриса Бриджит Бардо го призова да оттегли закона. Един от турските национални състезатели по плуване дори обяви, че в знак на протест ще започне гладна стачка, докато законът не бъде оттеглен. Критики към проекта се отправят и поради това, че не са отчетени нито съображенията на гражданското общество, нито тези на ветеринарите и на опозиционните партии.

Според новия закон нито едно животно, нуждаещо се от грижи, не бива да обикаля свободно по улиците. Кучетата, страдащи от нелечими болести и тези, които никой не желае да осинови, трябва да бъдат приспани. Първоначално правителството определи това като "евтаназия". След интензивни преговори понятието бе премахнато от проектозакона и той бе пренаписан, което обаче не води до практически промени: "В ситуациите, в които негативното поведение на едно животно не може да бъде контролирано, ветеринарният лекар може да вземе решение за умъртвяването му", пише в документа сега.

"Така никоя държава не е постигнала нищо"

Според защитниците на животните това е "оправдание", за да могат всички бездомни кучета окончателно да бъдат премахнати от улиците. Президентът на Съюза на ветеринарните лекари в Турция Мурат Арслан смята, че избиването на уличните кучета не е окончателно решение. Той пледира животните да бъдат кастрирани, както вече е направено с около една четвърт от тях. "На света няма нито една държава, която да е решила проблема чрез избиване на кучетата", посочва Арслан. Ако държавата осигури съответната възможност, ветеринарните лекари биха могли да стерилизират ежедневно по десет животни.

Още: Кои са 5-те най-големи градове на Балканите

Гюлюз Гюндюз от организацията за защита на животните "Закон за живота" изтъква, че избиването всъщност не е нищо ново, само до момента се е извършвало другояче: "Животните живееха съвсем нормално из кварталите. След което обаче бяха изтикани от градските власти към покрайнините - там, където за тях няма нито храна, нито вода".

Гюндюз отправя емоционално предупреждение към политиците: "Ако дойдете в нашите квартали, за да ни отнемете животните, ще издигнем пред вас стена. Не можете да избиете тези животни, без да ни избиете и нас".

"Турция има проблем с бездомните кучета"

Неше Йозканоглу от Центъра за правата на животните към Адвокатската камара в Анкара предупреждава, че законът има "потенциал" за безразборното избиване на кучетата. А тя вижда и още един проблем: "Това в никакъв случай не е закон, който ще даде възможност за контрол на популацията на животните, а регламент, който само ще задълбочи общественото разцепление".

Още: "Първо го неутрализираха и после го биха": Атака с пистолет в Истанбул завърши зле за нападателя (ВИДЕО)

Ердоган защити закона с думите: "Турция има проблем с бездомните кучета. Нашият народ изисква от нас да го решим. И ние не можем да гледаме безучастно".

Предвижда се новият закон да бъде приложен от местните власти. Но най-голямата опозиционна партия - социалдемократическата Републиканска народна партия - вече обяви, че в управляваните от нея градове новите разпоредби няма да бъдат приложени. Това важи за около половината от градовете в страната, включително за Истанбул и Анкара. Но рисковете ще трябва да се поемат от общинските служители - тъй като проектозаконът предвижда глоби за тези от тях, които не го прилагат.

 

Източник: Дойче веле

Още: Гори един от най-известните пазари в Истанбул (ВИДЕО)

Георги Петров
Георги Петров Отговорен редактор
Новините днес