Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Шмигал предупреди за възможна Трета световна война

18 април 2024, 12:24 часа
Реклама

Ако Украйна падне, светът ще трябва да намери нова глобална система за сигурност, защото многото конфликти могат да доведат до Трета световна война. Това заяви украинският премиер Денис Шмигал в интервю за Би Би Си, цитирано от БГНЕС.

Парите ни трябваха вчера, не днес

По отношение на американската помощ за Украйна, Шмигал заяви: "Тези пари ни трябваха вчера, не утре, не днес. (...) Ако не се защитаваме, Украйна ще падне. Така глобалната система за сигурност ще бъде разрушена и целият свят ще трябва да намери нова система за сигурност. (...) Или пък ще има много конфликти, много такива войни и в крайна сметка това може да доведе до Трета световна война."

Още: Който гласува помощ за Киев, да стане част от украинската армия: Идея на крайнодясна конгресменка

Американски инвестиции в Украйна

Освен това на 17 април Шмигал говори на Форума за партньорство между САЩ и Украйна, който се провежда във Вашингтон. Той заяви, че отбранително-промишленият комплекс е една от ключовите области, в които Украйна и САЩ могат да изградят уникално партньорство, което ще бъде от полза за целия демократичен свят. Другите пет най-обещаващи области за американски инвестиции в Украйна, по думите му, са енергетиката, селскостопанският сектор, критичните суровини и строителството, пише Радио "Свобода".

Още: Украйна ще получи рекордно бюджетно финансиране от партньорите си за март

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес