Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сериозно нарушение: 4 руски изтребителя и бомбардировача са навлезли във въздушното пространство на Финландия

15 юни 2024, 14:18 часа
Реклама

На 10 юни министерството на отбраната на Финландия съобщи, че "руски военен самолет" е нарушил финландското въздушно пространство близо до град Ловииса, на по-малко от 100 км от столицата Хелзинки. Няколко дни по-късно обаче се оказва, че става въпрос за много по-сериозно нарушение от първоначално обявеното, в което са участвали не един, а цели четири руски самолета - два изтребителя и два бомбардировача.

На 10 юни е имало много голяма активност на руската военна авиация над Баренцово, Балтийско и Норвежко море, включвала няколко стратегически бомбардировача Ту-95МС и Ту-22М3, ескортирани от изтребители Су-30СМ, Су-27 и Су-33, съобщи военното издание opex360.com.

В същия ден са извикани и германски изтребители Eurofighter EF-2000, базирани в базата на НАТО в Латвия, за да прехванат два руски Су-27 и самолет за електронно разузнаване Ил-20 "Кут", които са действали близо до балтийските държави, без да са представили предварително план за полет.

Още: Путин тръгна да променя границите с членки на НАТО в Балтийско море, Швеция се уплаши за свой остров

В своето прессъобщение финландското министерство на отбраната се въздържа да информира какъв руски военен самолет е извършил нарушението, и дори не е обявило, че самолетите всъщност са били няколко. Според данните обаче още тогава стана ясно, че нарушителят е навлязъл на 2,5 км навътре над финландска територия, преди да се върне. Съобщава се, че нарушението е продължило около две минути.

Сега вече се изясняват и първите подробности около това нарушение. И се оказва, че то е много по-сериозно от първоначално обявеното.

"С напредването на разследването стана ясно, че е имало поне три други самолета, замесени в това териториално престъпление. Твърди се, че нарушението е извършено от група от четири самолета, включително два бомбардировача и два изтребителя. Разследването ще продължи и през следващата седмица и неговите [окончателни] резултати ще бъдат съобщени, след като приключи", се казва в информация на финландската агенция за гранична охрана, която има задача да докладва на министерството.

От изданието отбелязват също, че нарушението е станало по същото време, когато Русия започна съвместни ядрени учения с Беларус.

Още: Най-голямата финландска авиокомпания отменя полети заради заглушения от Русия GPS

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес