Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руските окупатори в Луганск не дават бебетата от родилните домове, ако родителите нямат руски паспорт

01 май 2024, 14:21 часа
Реклама

В окупираната Луганска област назначените от руснаците власти отказват да изписват новородените от родилните домове, ако поне един от родителите не представи руски паспорт. Това съобщава Луганската областна военна администрация във Facebook. Това е поредно съобщение за упражнявания от руснаците натиск върху местното украинско население да се откаже от украинското си гражданство и да получи руски документи за самоличност.

Реклама

Родилките в Луганск дори не винаги биват приемани за раждане в родилните домове без руски паспорт. Дори обаче да бъдат приети, седмица по-късно при изписването окупаторите задължително проверяват дали поне единият от родителите има руски паспорт - в противен случай новороденото може и да не бъде дадено на родителите, се казва в съобщението.

Също така на контролно-пропускателните постове руснаците връчват на мъже до 30-годишна възраст повиквателни за руската армия, а останалите мъже поставят на отчет във военните регистри.

Припомняме, че заради отнемането на украинските им паспорти от руските окупатори преди дни двама възрастни хора, независимо един от друг, успяха самостоятелно пеша да се измъкнат от окупация и да преминат на контролираната от украинците територия. Не искал руски паспорт: 88-годишен украинец избяга от окупирания Донецк с една раница на гръб (ВИДЕО)

Още: 10 километра пеша: 98-годишна украинка избяга сама от руснаците (ВИДЕО)

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес