Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Работници на Amazon в Германия стачкуват за по-високи заплати

01 ноември 2021, 15:37 часа
Реклама

Работници в някои от германските складове на Amazon започнаха стачни действия с искания за по-високо заплащане и по-добри условия за труд, обяви местният профсъюз в сектора на услугите Verdi, предава Reuters.

Германия е най-големият пазар на Amazon след САЩ. Синдикалната организация Verdi организира стачки срещу Amazon от 2013 година насам, като недоволството е насочено в една и съща посока – ниско възнаграждение и лоши условия за труд.

Настоящата стачка настоява за по-високо възнаграждение за служителите на Amazon, тъй като профсъюзът е постигнал споразумение за ръст в заплатите с голяма част от търговците на дребно в Германия.

Синдикатът посочва, че работниците в три склада на Amazon в страната ще протестират днес. Стачката съвпада с празника Вси светии.

Работници от четири други локации ще започнат да протестират във вторник, като стачните действия ще продължат от 24 часа до три дни, става ясно от Verdi.

“Недопустимо е, че мултинационална компания, на стойност милиарди, която прави пари с лекота отказва да даде на служителите си увеличението на възнагражденията, които други компании в индустрията плащат“, посочват от Versi.

От профсъюза искат Amazon да се съобрази с колективното споразумение в сектора за търговия на дребно.

Amazon посочва в изявление, че предлага отлично заплащане, придобивки и кариерни възможности.

Компанията коментира, че не вижда как стачката ще засегне клиентите й. По-рано през тази година, Amazon заяви, че ще гарантира стартово възнаграждение за работа в складовете в Германия в размер на 12 евро на час от юли, което ще нарасне до поне 12.50 евро на час през есента на 2022 година.

Заплатите в Amazon изпреварват минималното възнаграждение в Германия, което възлиза на 9.60 евро на час. Минималната заплата в Германия обаче ще скочи на 12 евро на час, ако бъде постигнато споразумение от следващата коалиция в Германия.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес