Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ПВО: Испания дава луди пари за нов зенитно-ракетен комплекс

06 юни 2024, 19:13 часа
Реклама

Войната в Украйна е истински рай за оръжейната индустрия - скорошна оръжейна сделка обаче показва колко горещ е пазарът и изглежда температурата няма да спадне бързо.

Луди пари за ПВО

Украинското специализирано издание Defense Express коментира колко струва на Испания ПВО комплекс NASAMS III. Комплекси от този вид има и в Украйна, те се използват за защита на средно и близко разстояние.

Още: Румъния до дни въвежда в употреба втора ПВО система Patriot

410 млн. евро - това са луди пари, коментира украинската медия каква информация има за сделката. Договорът, който Испания е подписала, е с Kongsberg Defence & Aerospace. 

Като цяло подробностите по този договор не се разкриват. Посочени са само общи данни - например, че заявлението за закупуване на зенитно-ракетния комплекс е подадено от Испания в началото на април тази година и че придобиването му е част от усилията на испанската армия да модернизира противовъздушната си отбрана.

За сравнение - когато Норвегия поръча комплекси NASAMS за Украйна през ноември 2023 г., четири батареи от такива системи за противовъздушна отбрана за общо 8 пускови установки и 4 точки за управление със запас от зенитни ракети струваха общо 860 млн. долара или приблизително "само" 215 милиона долара за една батерия. Новият испански NASAMS обаче е почти два пъти по-скъп и то едва малко над половин година по-късно. "Да не говорим какъв ще бъде реалният срок за доставка на тази система за ПВО за испанската армия предвид, че "опашката" от клиенти за получаване на тези зенитно-ракетни системи се "точи" няколко години напред", пише украинското издание.

Испания има вече 8 ПВО комплекса NASAMS.

Още: Единствената европейска ПВО, която може да сваля "Кинжал": Италия я дава на Украйна (ВИДЕО)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес