Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Прокуратурата в Русия блокира група в социалните мрежи, публикуваща информация за изчезнали жители в Курска област

16 август 2024, 09:49 часа • 996 прочитания

По искане на Генералната прокуратура на Русия е блокирана групата "Суджа - издирване на хора" в руската социална мрежа ВКонтакте, която публикуваше информация за изчезнали местни жители в Курска област. Ден преди това, на 14 август, руският оперативен щаб в региона препоръча на жителите да не публикуват данни на близки в открити източници, тъй като украинските въоръжени сили събирали тази информация "за изнудване и разпространение на дезинформация".

Сега на страницата се появява съобщение, според което ресурсът е блокиран в Русия въз основа на решение на Генералната прокуратура от 9 август.

Още: Украинците превземат села преоблечени като руски войници. А „Ахмат“ е просто чай (ВИДЕА)

От Генералния щаб са посъветвали жителите да провеждат търсенето "изключително в затворени чатове с проверени участници", съобщава руската редакция на Forbes.

От екипа за търсене и спасяване на хора "Лиза Алерт" съобщиха на 13 август, че от 7 август, ден след като започна украинската офанзива на руска територия, организацията е получила 338 обаждания от роднини и приятели на жители на региона, както и 154 обаждания на горещата линия.

Още: Руският военен министър с "план за защита" на граничните райони, Украйна може да евакуира руснаци в Суми

Губернаторът на Курска област Алексей Смирнов съобщи на 12 август, че украинските сили контролират 28 населени места в региона и няма информация за съдбата на почти 2000 души. Загинали са 12 души, 121 са ранени, включително 10 деца, около 121 000 жители са напуснали региона, гласеше тогава неговата информация. Същевременно от Министерството на извънредните ситуации на Русия съобщиха на 15 август, че през последното денонощие още над 720 души са заминали за безопасни зони.

Още: Киев създаде първото си военно комендантство в Курска област начело с ген. Москалев (ВИДЕО)

От 7 август в региона е в сила извънредно положение, а от 9 август то е разширено до федерално ниво.  

От украинска страна на 15 август главнокомандващият украинската армия генерал Олександър Сирски докладва, че Украйна е създала първото си военно комендантство в курска област "за поддържане на реда и осигуряване на приоритетните нужди на населението". По данни на украинското военно командване Украйна контролира вече 82 населени места в региона. Сирски: Контролираме 1150 кв. км и 82 населени места в Русия (ВИДЕО)

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес