Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Прицелва ли се Бен Уолъс в ръководството на НАТО

15 февруари 2023, 13:29 часа • 1481 прочитания

Британският министър на отбраната Бен Уолъс даде най-силните индикации досега, че може да се интересува от ръководството на НАТО.

Надпреварата за висшия пост в трансатлантическия алианс се разгаря, защото мандатът на настоящия генерален секретар на НАТО Йенс Столтенберг изтича през септември. Говорител на Столтенберг заяви, че ръководителят на алианса не иска удължаване на мандата, въпреки че не са взети окончателни решения.

Уолъс, който е в Брюксел за срещата на министрите на отбраната на НАТО, изглежда се позиционира като кандидат, като заяви пред радио "Таймс", че това би било "страхотна работа".

"Обичам работата на министър на отбраната, мисля, че от преди няколко дни вече станах най-дългогодишният консервативен министър на отбраната. Това очевидно се отразява на линията на косата ти и на всичко останало. Но в основата си това е страхотна работа", каза той.

"Но, разбира се, и НАТО е чудесна работа. А генералният секретар на НАТО тази година обяви през уикенда, че няма да поднови мандата си в края на тази година. И, разбира се, ще видим какво ще се случи", добави той.

Уолъс ще трябва да преодолее съпротивата на членовете на НАТО, които настояват за жена генерален секретар или някой от Източна Европа. Франция също предпочита кандидат от ЕС да ръководи организацията.

Решението изисква консенсус от 30-те членове на НАТО, а потенциалните кандидати са много.

Говорейки пред BBC Breakfast, Уолъс също така заяви, че е "просто глупост", че НАТО има притеснения относно състоянието на британската армия - коментар, който дойде в отговор на неотдавнашни съобщения в германските медии. И отрече, че НАТО е поискала от Германия да остане начело на силите за бързо реагиране на алианса, които се очаква Великобритания да оглави през следващата година.

"Реалността е проста - ръководството на НАТО не се е обръщало към никого", каза той.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес