Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Полша залови още един руски шпионин

10 юли 2023, 12:10 часа
Реклама

Полската агенция за вътрешна сигурност (ABW) е задържала още един член на шпионска мрежа, работещ за руското разузнаване. Това съобщи министърът на вътрешните работи Мариуш Камински. Заподозреният е извършвал наблюдение на военни обекти и морски пристанища, предават полските медии.

Разследването, проведено от ABW под надзора на Националната прокуратура в Люблин, се отнася до шпионска мрежа, която е изпълнявала задачи за Русия на полска територия. Пресслужбата на Националната прокуратура предаде, че задържаният е украински гражданин, който е в Полша от 2019 г.

Ръководителят на Министерството на вътрешните работи заяви в Twitter: "ABW задържа още един член на шпионска мрежа, работеща за руското разузнаване. Заподозреният е извършвал наблюдение на военни обекти и морски пристанища".

Той допълни, че шпионинът е бил системно възнаграждаван от руснаците. "Това е 15-ият задържан в рамките на това разследване".

ОЩЕ: Полша задържа руски шпионин с испански паспорт

Прокурорът представи на задържаните обвинения в участие в организирана престъпна група и действие в полза на чуждо разузнаване срещу интересите на Република Полша. Пресслужбата съобщи, заподозрените, идентифицирани като чужденци от другата страна на източната граница, са извършвали разузнавателна дейност, но също така и пропагандна дейност срещу Полша и са подготвяли диверсионни действия от името на руското разузнаване.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес