Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Полша разби руска шпионска група

21 май 2024, 06:31 часа
Реклама

Полша е арестувала девет членове на руска шпионска група, която е извършвала саботажи на европейска територия, пише БГНЕС. 

Още: Шпионски скандал в ЕП: Забъркани са депутат и асистентът му

Има задържани

„В момента имаме девет задържани и обвинени заподозрени, които са пряко замесени от името на руските (разузнавателни) служби в саботажни действия в Полша“, заяви премиерът Доналд Туск пред телевизия TVN24.

„Това са украински, беларуски и полски граждани“, каза той, като предположи, че някои от тях може да са били вербувани от криминалните среди. Задържаните са обвинени в „побои, палежи и опити за палежи“. Руските заговори засягат не само Полша, но и Литва, Латвия и вероятно Швеция.

Води се международно разследване

В момента се провежда международно разследване. Сред примерите, които Туск посочи, е опит за подпалване на фабрика за бои във Вроцлав, Западна Полша, както и на център на „Икеа“ в Литва.

Още: Полша ликвидира шпионска мрежа на ФСБ, проследявала военните доставки за Киев (СНИМКИ) 

Премиерът заяви, че през следващите дни ще последва обществена информационна кампания по този въпрос.

По-рано този месец Туск обяви укрепването на полските разузнавателни служби след дестабилизиращите действия на Москва, като съобщи, че Полша ще отпусне още 100 млн. злоти (25 млн. долара) за граждански и военни служби за борба с шпионажа.

Той също така посочи, че Варшава е предотвратила няколко акта на саботаж благодарение на бдителността на своите служби и нашите съюзници.

Още: Украйна задържа руски шпионин, подготвял екологична катастрофа

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес