Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Полша обвини руснак, шпионирал армията ѝ и войските на НАТО

23 февруари 2023, 15:59 часа
Реклама

Властите в Полша обвиниха руски гражданин в шпионаж в полза на Москва, извършван между 2015 г. и април 2022 г. Според прокуратурата той е събирал информация за военната готовност на въоръжените сили на страната, която е членка на НАТО, а също така трупал данни за войските на Алианса.

Мъжът от много години е живеел в Полша, като управлявал бизнес там. Бил е арестуван през април.

Твърди се, че е предавал информацията на руските разузнавателни служби, предадоха полските власти, цитирани от „Ройтерс“ и БТА. Обвиняемият може да получи присъда до 10 години затвор.

Обвинението е било внесено на 17 февруари в Окръжния съд в Гданск. Според него арестуваният бизнесмен е шпионирал военни, разположени в Североизточна Полша.

„В рамките на тази дейност той е изпълнявал задачи по разузнаване срещу важни елементи от полските въоръжени сили“, заяви говорител на прокуратурата.

Властите го обвиняват и в корупционни престъпления във връзка с митническата документация на стоки.

През януари стана ясно, че Полша е обвинила още двама души за шпионаж в полза на руското военно разузнаване ГРУ. Става въпрос за руски и беларуски гражданин. Имали са достъп до обекти от критична важност за отбраната на страната, а също така са се сдобили с информация за военните способности и функционирането на военните звена.

Беларусинът е учил в един от университетите в Бялисток, а после е започнал работа в организация за обучение по парашутизъм. Направил е контакти, включително и социални, които е използвал за дейностите си по шпионаж в полза на Русия. Обвиняемият руснак е извършвал шпионската си задача под прикритието на „културни дейности и туризъм“, твърдят прокурорите.

ОЩЕ: Тежки присъди за двамата братя от Швеция, шпионирали в полза на Русия

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес