Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Още една българска медия бе изцяло забранена на територията на Русия

17 март 2022, 12:15 часа • 9934 прочитания

Руският медиен регулатор „Роскомнадзор“ днес блокира изцяло още една българска медия – „24 часа“. Припомняме, че вчера стана ясно, че е блокиран напълно и сайтът News.bg, като той стана първата българска медия със забранен достъп на територията на Руската федерация. До момента са блокирани общо 575 728 ресурси, но това включва и отделни статии - т.е. може да не става въпрос за изцяло забранен сайт, а за отделни негови материали, които не могат да достигнат до потребителите в Русия.

Мерките, предприети от руската власт, са част от репресиите срещу хиляди руски и чуждестранни издания, в които има критични материали относно военните действия на Руската федерация в Украйна.

В Русия бе приет строг медиен закон, който предвижда до 15 години затвор за всеки, който разпространява "фалшиви новини" за руските въоръжени сили. Това принуди и редица руски медии да прекратят дейността си, а голяма част от редакционните им екипи са напуснали страната заради собствената си безопасност.

Припомняме, че вчера Русия заведе и първото си наказателно дело за "фалшификации" относно войната в Украйна срещу блогърката Вероника Белоцерковская, както и срещу други двама руски граждани. Те са обвинени в това, че са публикували в социлните мрежи "фалшификати" за загуби на руските сили в Украйна.

ВИЖТЕ ПОВЕЧЕ: Последната оперативка на руските журналисти, избрали да спрат работа пред цензурата (ВИДЕО)

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес