Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Официално: Страните от Г-7 предоставят на Украйна 50 млрд. долара от замразени руски активи

12 юни 2024, 22:38 часа
Реклама

Лидерите на Г-7 се споразумяха да предоставят на Украйна 50 млрд. долара чрез използване на замразени руски активи до края на годината. Това съобщи френското председателство, цитирано от БГНЕС.

"Имаме споразумение", заяви официален представител на председателството преди срещата на върха на Г-7 в Италия, която ще се съсредоточи върху подкрепата за борбата на Киев срещу руската инвазия.

Още: ЕС и Г-7 вече говорят за директно ползване на замразените руски активи за Украйна

Рамката

Лидерите на Г-7 имаха за цел да договорят споразумение за използване на печалбите от замразените активи на руската централна банка в размер на 300 млрд. евро в помощ на Киев, като печалбите се използват като обезпечение за заем в размер до 50 млрд. долара. Или казано по друг начин - планът на САЩ, предложен на Г-7 и срещнал одобрение - отваря се кредитна линия за Украйна в размер на 50 млрд. долара, а гаранцията са бъдещите лихви (печалби), генерирани от руските активи.

Президентът на САЩ Джо Байдън ще се срещне с президента на Украйна Володимир Зеленски в четвъртък по време на срещата на върха на Г-7 в Пулия, Италия.

Още: Замразени руски активи за Украйна: Добри новини от Г-7 (ВИДЕО)

"Първоначално това беше американска инициатива", заяви служител на френското президентство, като добави, че на теория заемът за Украйна ще бъде изплатен с "приходите от замразените руски активи".

"Но ако по една или друга причина, ако руските активи бъдат размразени или постъпленията от руските активи не са достатъчни за финансиране на заема, тогава ще трябва да помислим как да разпределим тежестта на заема", каза източникът. 

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес