Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Норвегия дава 1000 разузнавателни дрона на Киев, Австралия също с военен пакет (ВИДЕО)

12 юли 2023, 12:58 часа • 5099 прочитания

Норвегия обяви, че предоставя на Украйна нов комплект от 1000 разузнавателни дрона Black Hornet. Новината беше потвърдена официално в сайта на Министерството на отбраната в Осло, ръководено от Бьорн Арилд Грам.

"Украйна е много доволна от предишните норвежки доставки на този тип разузнавателни дронове, които са разработени в сътрудничество между норвежките сили за отбрана и Института за отбранителни изследвания", каза Грам.

Украинските власти са поискали този вид оборудване, за да го използват в борбата срещу руската инвазия.

Разработеният от норвежката компания Teledyne FLIR дрон е лидер на световния пазар. Той се използва в редица съюзнически държави, включително в САЩ и Великобритания, за разузнаване и идентифициране на цели. Той е лесен за управление, устойчив в зависимост от условията, труден за откриване и особено подходящ за водене на бойни действия в градски райони.

Военните нанодронове са с тегло под 50 грама, а Black Hornet тежи 32 грама. От началото на производството през 2007 г. досега са доставени над 14 000 безпилотни машини Black Hornet в различни версии на повече от 40 клиенти от цял свят, като най-големият от тях е САЩ.

Норвегия се сдоби с първия си Black Hornet през 2015 г., а дроновете вече са широко въведени в подразделенията на армията.

Вчера, в първия ден на срещата на върха на НАТО във Вилнюс, Осло обяви още, че увеличава фонда си за военна помощ за Украйна на 900 млн. долара за тази година - 4 пъти повече от предходната.

Междувременно на 12 юли украинският президент Володимир Зеленски потвърди, че Австралия ще прати на Киев военен пакет, включващ 30 бронирани колесни превозни средства за патрулиране и превоз на пехотинци Bushmaster.

Отделно, на срещата на върха на Алианса във Вилнюс Украйна и Швеция подписаха споразумение за сътрудничество в областта на обществените поръчки в отбраната. "Този документ предоставя големи възможности както за нашите въоръжени сили, така и за шведски компании като SAAB и други", заяви украинският министър на отбраната Олексий Резников.

ОЩЕ: "Западът да вдигне оборотите": Украйна има нужда от по-сериозна подкрепа

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес