Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нидерландия с план кога първите F-16 отиват в Украйна: "Ще има все повече самолети" (ВИДЕО)

12 юни 2024, 16:13 часа
Реклама

Нидерландия обяви плановете си за доставка на изтребители F-16 на Украйна. Първите самолети ще пристигнат през лятото на 2024 г., заяви министърът на отбраната Кайса Олонгрен в интервю за „Европейска правда“. Страната е обещала 24 изтребителя.

Нидерландия и преди е обявявала, че ще започне да прехвърля самолетите на партиди "след лятото". Сега става ясно, че нейните F-16 ще отидат в Киев малко след доставката от Дания.

Още: Заплахата F-16 за Русия е главно от Румъния: Трудно ще се оправим, анализира източник, близък до Путин

"Още и още самолети"

Олонгрен уточни, че процедурана върви по план. "Очаквам, че от това лято първите F-16 ще бъдат доставени на Украйна, а оттам нататък доставките им ще се засилят. Ще има все повече и повече самолети, а това ще укрепи вашите военновъздушни сили", каза Олонгрен пред "Европейска правда".

Тя не посочи конкретна дата, на която ще се осъществи прехвърлянето на самолетите.

Министърът добави, че освен самите F-16 и пилоти, са необходими още технически персонал, оборудване, инфраструктура и затова Украйна предприема съответните мерки за получаването на изтребителите.

Още: Нидерландия дава на Украйна милиони за дронове, ще окомплектова батарея Patriot

Може да се поразяват цели в Русия

Според Олонгрен, когато украинските въоръжени сили получат F-16, те сами ще решат как да ги използват. Тя подчерта, че Украйна се сражава срещу агресора съгласно Устава на ООН и в случая става дума за самозащита. Ето защо, ако възникне необходимост от нанасяне на удари по руски военни цели, украинските пилоти ще могат да направят това с помощта на F-16.

Снимка: Getty Images

Още: Нидерландия позволи на Украйна да използва F-16 за удари по цели в Русия

Според нея, когато на Украйна е забранено да използва определени оръжия за военни цели с цел самозащита на територията на Руската федерация, това е все едно да ѝ се предложи да воюва „с вързани ръце“.

"В даден момент това може да доведе до вашето превъзходство във въздуха. Но това не може да се случи веднага, щом получите първите F-16. Ето защо, ако някой очаква незабавен ефект, тогава ви съветвам да бъдете по-реалистични", обърна се Олонгрен към украинците.

Още: Украйна е разочарована от САЩ заради изтребителите F-16

Според нея самите F-16 няма да променят хода на войната, но ще направят украинските ВВС и противовъздушната отбрана на Украйна много по-силни.

Нидерландия, Дания, Белгия и Норвегия са обещали на Киев да доставят американските самолети. Преди дни от ВВС на Украйна заявиха, че част от изтребителите F-16 ще бъдат базирани в чужбина - в центровете за обучение на пилоти и авиационен персонал: Заплаха за НАТО: F-16 извън Украйна ще са "легитимна цел" за Русия.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес