Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

На Острова отчетоха най-високия държавен дълг от над 60 години

21 юни 2024, 15:48 часа
Реклама

Държавният дълг на Великобритания е нараснал през май до най-високите си равнища от 60 години насам, предава БТА, като цитира ДПА.

Данните, които бяха оповестени две седмици преди парламентарните избори, подчертават финансовите предизвикателства, пред които ще се изправи следващото правителство.

Нетните задължения на обществения сектор като дял от брутния вътрешен продукт са нараснали до 99,8% миналия месец, отчита Службата за национална статистика. Това е най-високата стойност на показателя от март 1961 г.

Снимка: iStock

Както Лейбъристката, така и Консервативната партия обявиха в навечерието на изборите, че ако спечелят, ще намалят държавния дълг през следващите 5 години, за да отговорят на фискалните правила. Премиерът Риши Сунак също беше обещал да ги намали.

ОЩЕ: 

Статистическата служба съобщи също, че през май нетното кредитиране в обществения сектор е достигнало 15 млрд. британски лири (19 млрд. долара). Това е и най-високата майска стойност на показателя, представляващ разликата между разходите и проходите на правителството, от началото на воденето на статистиката през 1993 г.

 

Антоанета Начева
Антоанета Начева Отговорен редактор
Новините днес