Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

НА ЖИВО: За първи път Великденската меса без вярващи в базиликата "Св. Петър" (ВИДЕО)

12 април 2020, 13:07 часа
Реклама

Католическият свят днес празнува Възкресение Христово. Никой обаче не си е представял такъв Великден.

Папа Франциск провежда празничната Великденска меса за първи път в историята на християнството без присъствието на хора в базиликата „Св. Петър” в Рим.

Италия посрещна Възкресение Христово - за първи път в християнската си история - само и единствено пред телевизорите. Епидемията от коронавирус отмени публичните литургии и Папа Франциск от базиликата „Св. Петър” в Рим в присъствието на малък брой свещеници, на църковния хор и около 15 души специални гости, изнесе в директно телевизионно излъчване месата, която оповести Възкресението, предава БНР.

След трикратното произнасяне на фразата „Lumen Christi” – “Христовата светлина”, потъналата в тъмнина базилика постепенно се изпълни със светлина – символът на Великден.„Да си възвърнем надеждата”, каза в словото си Папа Франциск.

Пусти са градовете на Италия. Пуст е Рим, а още по-пуст изглежда площад „Св. Петър”, обикновено пълен с народ на Възкресение Христово. Не е навън и не е сред хора и папа Франциск, който отслужва празничната литургия в базиликата „Св. Петър” само в присъствието на малък брой свещеници. След това той ще произнесе и празничното си обръщение „Към Града и към света”. Събитието се предава за Мондовизия чрез обществената италианска телевизия РАИ със съдействието на Ватикана. Много от църквите в Италия поради строгите мерки излъчват чрез интернет своите литургии.

Как изглежда празният площад и цялата меса на живо можете да гледате в следващото видео:

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес