Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Молдова се отказа от плана си за възобновяване на полетите до Русия

12 септември 2022, 10:49 часа
Реклама

Националният авиопревозвач на съседната на Украйна, Молдова, отмени плановете си за възобновяване на полетите до Русия.

Air Moldova обяви в петък, че ще възобнови полетите до Руската федерация, които бяха спрени заради инвазията на Москва в Украйна. Но в изявление късно в неделя се казва, че "органът за гражданска авиация на Молдова е публикувал оперативна директива, с която се забранява на националните компании да извършват полети във въздушното пространство на Русия".

"В резултат на това Air Moldova няма да може да осигури полети между Кишинев и Москва, както беше обявено по-рано", се отбелязва в съобщението.

Преди руската инвазия Air Moldova изпълняваше маршрути до руската столица Москва, до Санкт Петербург и до град Краснодар в южната част на Русия.

Молдова затвори въздушното си пространство на 24 февруари, същия ден, в който руските войски навлязоха в Украйна. То беше отворено отново на 21 март.

В края на юни Молдова, страна с население от 2,6 млн. души, разположена между Румъния и Украйна, получи статут на кандидат за членство в ЕС. Процесът на присъединяването ѝ към блока обаче може да отнеме години.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес