Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Меркел и Путин обсъдиха ситуацията с коронавируса

07 декември 2020, 19:10 часа • 1390 прочитания

Германският канцлер Ангела Меркел и руският президент Владимир Путин проведоха днес телефонен разговор. Двамата лидери са обсъдили руската ваксина срещу коронавируса и конфликта в Украйна, предаде ДПА, като се позова на изявление на Кремъл.

Относно Украйна двамата лидери са отбелязали със задоволство, че като цяло прекратяването на огъня там се спазва, се казва в изявлението на Кремъл. Германия и Русия имат намерение да координират борбата срещу разпространението на новия коронавирус, се посочва още в изявлението на Кремъл. Двамата лидери са се договорили за бъдещи контакти между министрите на здравеопазването, по-специално по въпросите за ваксините, се допълва в текста, цитиран от 24 часа.

Представител на германското правителство посочи, че двамата лидери са обсъдили и случая с отровения руски дисидент Алексей Навални. Двустранните отношения между Германия и Русия са обтегнати заради твърденията, че руски представители може да са свързани с отравянето на Навални през август, както и заради убийството на етнически чеченец миналата година в централен Берлин, а също и заради хакерската атака срещу германския парламент преди пет години.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес