Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Макрон за Деня на Европа: Изграждаме най-екологичния континент

09 май 2023, 14:59 часа
Реклама

"Ние сме в процес на изграждане на най-екологичния континент, най-взискателния към цифровите технологии, този, който защитава нашите демократични и човешки ценности навсякъде. Заедно, обединени", това написа френският президент Еманюел Макрон в Twitter по повод Деня на Европа

Макрон отбеляза, че Европа ни пази от кризи и ще позволи създаването на работни места, сигурност и ред в свят на опасности.

Той обърна внимание, че по време на пандемията нашите демокрации са тези, които са предприели необходимите стъпки, за да защитят най-уязвимите ни сънародници.

"Нашите отворени общества са тези, които успяха да използват науката, за да разработят, произведат и доставят ваксини на света. Изправена пред произтичащата икономическа криза, Европа направи крачка напред: тази на общ план за възстановяване, уникален в историята, в подкрепа на нашите предприятия и нашите съграждани. ОЩЕ: Мецола: Знаем какво сме постигнали и какво можем, но и знаем, че ЕС не е съвършен

"Нашият съвместен отговор на нахлуването на Русия в Украйна ще бъде исторически. Начертахме черта под европейската зависимост от руските изкопаеми горива. И днес, с наша помощ, Украйна устоява и със собствената си смелост ще върви към победа", припомни Макрон.

 

Според него Европа, която вчера понякога е била критикувана за своята бавност и отдалеченост, действа бързо и силно, солидарно. Френският президент е на мнени, че през следващото десетилетие Европа ще ни позволи да посрещнем предизвикателствата на бъдещето.

"Европа е тази, която днес проявява най-високи климатични амбиции. До 2030 г. нашите въглеродни емисии ще са намалели с 55%. През 2050 г. ще сме достигнали въглеродна неутралност. Преди всичко ще водим този преход със солидарност и справедливост. С фонд за справедлив преход, 59 милиарда евро за социална подкрепа за прехода. Освен това с въглероден данък на границите, така че чуждестранните производители, които изнасят за Европейския съюз, да подлежат на същите екологични изисквания като нашите европейски производители", посочи Макрон. ОЩЕ: ЕС прие окончателно ключови закони за въглеродните емисии, България се въздържа

"Когато дигиталните иновации заемат все по-важно място в живота ни всеки ден, Европа е тази, която първа оформи това ново пространство. Защита на личните данни, модериране на онлайн съдържание, борба с дезинформацията, конкурентна справедливост, обмен на криптовалута: Европейският съюз пое водещата роля. Показва пътя към останалия свят. И накрая, Европа ще бъде шампионът в критичните технологии на утрешния ден", смята Макрон. 

По думите му около четиридесет проекта за производство на водород са стартирани в Европа, включително една четвърт във Франция. "В световния пазар на полупроводници европейският дял ще се удвои до 2030 г., за да достигне 20%. Благодарение на европейската рамка Франция ще изнася електрически батерии през 2027 г., докато ние бяхме напълно зависими през 2017 г.! Тези мощности се развиват във Франция и сред нашите съседи. Те са тези, които утре ще гарантират нашата независимост. Да, заедно, като европейци, ще можем да запазим способността си да решаваме сами. Европа е свързана със солидарност, зелени работни места, защита и влияние пред промените в света", написа щое той в социалната мрежа.

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес