Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кристалина Георгиева: Изкуственият интелект ще удари трудовия пазар като цунами

13 май 2024, 23:10 часа

Изкуственият интелект удря световния пазар на труда като цунами. Това заяви в понеделник в Цюрих управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева, предаде Ройтерс, цитирана от БНР.

Реклама

Според Георгиева изкуственият интелект вероятно ще повлияе на 60% от работните места в развитите икономики и на 40% от работните места по света през следващите две години.

"Имаме много малко време, за да подготвим хората за това, бизнесът да е готов за това", каза тя на събитието, организирано от Швейцарския институт за международни изследвания, свързан с Университета в Цюрих. Още: Кристалина Георгиева: Политиците трябва да избягват грешките от миналото

По думите на Георгиева изкуственият интелект "може да доведе до огромно увеличение на производителността, ако го управляваме добре, но също така може да доведе до повече дезинформация и, разбира се, до повече неравенство в нашето общество".

Кристалина Георгиева каза още, че световната икономика е станала по-податлива на сътресения през последните години, цитирайки глобалната пандемия през 2020 г., както и войната в Украйна. Още: Официално: МВФ назначи Кристалина Георгиева за втори петгодишен мандат

"Въпреки че очакваше повече сътресения, особено поради климатичната криза, световната икономика остана забележително устойчива", отбеляза тя.

"Не сме в глобална рецесия", каза още Георгиева, която беше апострофирана от протестиращи, призоваващи за действия по изменението на климата и справяне с дълга в развиващия се свят.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес