Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Киев успя да върне в Украйна 14-годишно депортирано момиче, което Русия заплашваше със съд (СНИМКИ)

19 май 2023, 11:58 часа
Реклама

Украинските власти успяха да върнат у дома 14-годишната Вероника, която окупаторите бяха отвели в Русия и дори я заплашваха със съд, за да въпрепятстват завръщането й в родината й.

Снимки публикува украинският комисар по правата на човека Дмитро Лубинец в Telegram като сподели, че баба й е разказала с ужас и сълзи на очи през какво е трябвало да премине, за да върне внучка си у дома. Омбудсманът допълва, че предстои детето да премине рехабилитация и да получи необходимата медицинска и психологична помощ.

Припомняме, че руските власти подготвяха съдебен процес срещу непълнолетното момиче след като украинските власти направиха постъпки да я върнат на украинска земя. "Руснаците абсолютно умишлено я отведоха и на практика съзнателно я държат в плен. Защото, когато започнахме да се занимаваме с въпроса за връщането й у дома, Русия изведнъж откри наказателно производство срещу нея там. Лекари започнаха да й правят медицински прегледи без разрешението на родителите й. Не допускат при нея и други украински деца", разказа през април омбудсманът.

„Ние работим за връщането у дома на всяко украинско дете и наказваме онези, които ги извеждат и държат като заложници на чужда територия“, подчерта Любинец.

ОЩЕ: След разпити от ФСБ: Украйна успя да си върне още 31 откраднати от Русия деца (ВИДЕО)

Преди няколко дни омбудманът съобщи във Facebook, че Киев е успял да върне в Украйна и 6-годишната Анна-Мария, чиито родители военни бяха пленени в Мариупол миналата година докато защитавали родния си град от руските окупатори.  След като беше освободена от плен, майката на момичето се обърнала към комисарската служба с молба за съдействие за връщането на дъщеря й.

Източник: Facebook/Дмитро Лубінець

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес