Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Губернаторът на Луганск обяви пълна мобилизация

03 май 2014, 15:21 часа
Реклама

Напрежението в Украйна продължава да се покачва. „Народният губернатор” на Луганска област Валерий Болотов обяви пълна мобилизация на територията на региона, предаде РИА Новости, цитирана от "Фокус".

„Обявявам въвеждането на извънредно положение в Луганска област. Обявява се пълна мобилизация на мъжкото население на територията на Луганска област и се обявява комендантски час от 23.00 часа до 06.00 сутринта”, се посочва в изявление на Болотов.

Междувременно изпълняващият длъжността президент на Украйна Александър Турчинов заяви, че събитията в Одеса в петък са в резултат на външна провокация.

„Искам да изразя искрените си съболезнования на роднините и близките. Ние сме длъжни да направим правилните изводи от тази трагедия, която се случи преди всичко поради външна провокация. Виновните в организирането и провокирането на тези събития ще бъдат наказани”, заяви Турчинов.

Припомняме, че вчера в Одеса се стигна до сблъсъци между прозападни и проруски активисти, сепаратисти и футболни фенове. Бе запален Дома на профсъюзите, в резултат на което починаха 46 души, а над 200 бяха ранени.

На фона на освобождаването в Славянск на наблюдателите на ОССЕ (Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа) украинското външно министерство призова на прилагане на Женевските договорености.

Министерството приветства освобождаването и изтъкна координираните усилия на руските посредници при освобождаването на групата международни и украински наблюдатели в Славянск. То го разглежда като успешно проведена операция и като пример за способността на всички заинтересовани страни да изпълнят женевските договорености от 17 април 2014 при наличието на политическа воля на страните за деескалация на ситуацията.

Министерството на външните работи на Украйна призовава към продължаване на всички необходими усилия за прилагане на положенията от женевската декларация, се изтъква в съобщението.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес