Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

GPS: Ще предизвика ли Русия катастрофа с граждански полет над Атлантика?

20 юни 2024, 10:23 часа
Реклама

Комуникации, свързани с контрола на въздушния трафик, от международното въздушно пространство над Атлантическия океан, изглежда, показват първия потвърден случай на заглушаване на GPS по търговски трансатлантически маршрути.

Акаунт в социалната мрежа X, специализиран в анализи на открити източници и сигнално разузнаване (OSINT и SIGINT), публикува на 19 юни съобщения за въздушния трафик, за които се твърди, че са от Океанския контрол на Шануик. Той наблюдава международната зона на въздушното пространство, обхващаща североизточната част на Атлантическия океан между западното крайбрежие на Шотландия и Ирландия до югозападното крайбрежие на Исландия. В комуникацията се посочва, че самолет, летящ между испанската столица Мадрид и канадския град Торонто, не е могъл да се издигне на по-голяма височина поради очевидно заглушаване на GPS. Това заглушаване е засегнало други въздухоплавателни средства, движещи се по-нависоко.

Още: Русия заглушава GPS сигнала над Европа: Сигналите на пилотите сериозно зачестиха

В съобщенията се отбелязва, че заглушаването на GPS е принудило въздушния трафик, опериращ на по-големи височини по маршрута Мадрид-Торонто, да работи във "влошен режим". Диспечерът отговаря, че това е първият случай на заглушаване на GPS по атлантическите маршрути, за който самият той знае.

Още: Доклади: Русия неутрализира успешно чрез заглушаване някои от американските оръжия

Хиляди полети на ден могат да бъдат засегнати

Фондация "Устойчива навигация и синхронизация" - организация с нестопанска цел, която се застъпва за подобряване на GPS сигурността, реагира на инцидента. Тя отбеляза, че ако заглушаването на GPS стане редовно явление над Атлантическия океан, тогава "хиляди полети на ден могат да бъдат засегнати от закъснения и отмяна".

Снимка: iStock

Още: В отговор на Москва: Франция внезапно започна военни учения със заглушаване на GPS сигнала

Фондацията посочи, че GPS невинаги е в състояние да се възстанови след заглушаване. Тя смята, че самолетът, който е изпитал заглушаване над Атлантическия океан, вероятно е летял от Балтийския регион или Близкия изток и че един от неговите GPS приемници не се е възстановил до момента, в който е навлязъл в океанската контролна зона Шануик.

Русия ли е причината?

Причината за GPS смущенията все още не е установена. Преди това американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW) вече е наблюдавал високи нива на GPS смущения над Полша и региона на Балтийско море от края на 2023 г. Някои анализатори и експерти ги приписват на руската дейност в сферата на електронната война от района на Калининград и близо до Санкт Петербург.

Припомнете си още: Най-голямата финландска авиокомпания отменя полети заради заглушения от Русия GPS

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес