Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Глобиха руски политик, публикувал изявление на Арнолд Шварценегер срещу войната (ВИДЕО)

22 юли 2024, 23:42 часа • 2182 прочитания

Съдът в Псков глоби с 30 хиляди рубли Лев Шлосберг, бивш ръководител на регионалния клон на партията "Яблоко", който по-рано беше включен в регистъра на чуждестранните агенти. Той бе санкциониран заради „дискредитиране на въоръжените сили на Руската федерация“ съобщи съвместната пресслужба на съдилищата на Псковска област.

„Провинението“ на Шлосберг се състои в това, че е публикувал призив на актьора и бивш губернатор Арнолд Шварценегер, който още през март 2022 година призова Путин да спре войната и да изтегли войските от Украйна.

„Псковският градски съд на Псковска област Л. М. Шлосберг, включен в регистъра на чуждестранните агенти, е признат за виновен в извършване на административно нарушение по част 1 на член 20.3.3 от Кодекса за административните нарушения на Руската федерация (публични действия, насочени за дискредитиране на въоръжените сили на Руската федерация) му е наложено административно наказание в размер на 30 хиляди рубли“, се отбелязва в доклада.

Според пресслужбата „съдът установи, че Шлосберг е изкривил и дискредитирал задачите за използване на въоръжените сили на Руската федерация извън територията на нашата страна“. В началото на февруари Псковският градски съд издаде три обвинителни акта срещу Шлосберг по административни дела. Той беше два пъти глобен с 30 хиляди рубли за нарушаване на процедурата за дейността на чужд агент. Освен това той беше глобен с 2 хиляди рубли за разпространение на информация за организация, призната за терористична в съответствие със законодателството на Руската федерация, без да се посочва, че нейната дейност е забранена. 

Обръщението на Арнолд Шварценегер

Световноизвестният актьор публикува обръщение в „Туитър“ към руския народ и президента Владимир Путин през март 2022 година, броени дни след инвазията в Украйна.

Той започва обръщението с разказ за първата си среща с руснак, който се е превърнал в негов пример за подражание. Бил е на 14 години, когато гледа как Юри Петрович Власов печели световното по вдигане на тежести. "Той хвана ръката ми и ме поздрави", разказва Шварценегер. Власов се превръща в негов кумир и го вдъхновява.

Филмовата звезда и бивш губернатор на Калифорния казва на руснаците, че не им се казва истината за последствията от тази война. "Знам, че вашето правителство ви казва, че тази война е за денацификация на Украйна. Това не е вярно. Президентът ѝ е с еврейски произход. Баща му и тримата му братя са убити от нацистите. Украйна не започна тази война. Нито пък националистите или нацистите. Хората с власт в Кремъл започнаха тази война. Това не е война на руснаците. Светът се отвърна от Русия заради действията й в Украйна. Цели квартали са разрушени от руските бомби, включително детска болница и родилно отделение. Почти 3 милиона украински бежанци - основно деца, жени и възрастни хора напуснаха страната. Това е хуманитарна криза. Руското правителство лъже не само своите граждани, но и своите войници... На някои е казано, че ще бъдат посрещнати в Украйна като герои, на някои - че са на учения. Те не са знаели, че отиват на война. Това е незаконна война!“, каза тогава Шварценегер.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес