Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Героите" в Русия все по-често посягат сексуално на деца (ГРАФИКА)

15 май 2024, 14:03 часа
Реклама

В началото на май 2024 г. семейство от Белгород обвини участник във войната с Украйна в изнасилването на сина им. Бившият затворник-рецидивист Алексей Гончар-Биша пребил момчето, напъхал го в багажника, а след това го изнасилил в присъствието на други деца. 

ОЩЕ: Руски "военен герой" изнасилил 15-годишно момче, не му се търси отговорност

Това съвсем не е първото престъпление срещу дете, извършено от "герой на СВО". В медиите са отразени поне десет случай на сексуално насилие над деца. В повечето публикации фигурират "вагнеровци", помилвани от указа на Владимир Путин (който се издирва от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца). Делата им са засекретени и е трудно да се научат подробности, пише телеграм-каналът "Можем объяснить", цитиран от pointmedia.io.

Още: Изтезания и канибализъм: Украински командир показа "инструкция" в телефона на руски военнопленник

Случаите

През март 2024 г. ASTRA съобщи, че върналият се от Украйна Андрей Фролов е задържан по подозрение за изнасилване на 9-годишно момиче. По-рано той вече е осъждан за изнасилване, убийство и кражба на кола, но влиза в ЧВК "Вагнер" и е помилван от Путин. Отново през март затворникът Иван Калинин от Курганска област е задържан за изнасилването на 7-годишно момиче. 

По-рано през февруари 2024 г. помилваният от Путин Николай Нечаев е задържан за изнасилването на 14-годишно момиче в Перм. Преди това той е съден за грабеж и изнасилване. 

Рекорден брой осъдени за сексуални престъпления в Русия, военните посягат на малолетни

През септември 2023 г. помилваният  от Путин член на ЧВК "Вагнер" Юрий Гаврилов е задържан по подозрение, че е изнасилил петокласничка. Социалните медии публикуват информация за още пет подобни случая.

Рядко стигат до съда

Да се установи точният брой на децата, пострадали от секссуално насилие от страна на "героите на СВО" не е възможно. Тези случаи много рядко стигат до съда и още по-рядко до пресата. Но може да се каже, че техният брой значително превишава случаите, описани в пресата. По данни на "Сибирь.Реалии" за последните пет години броят на сексуалните престъпления, извършени от военни е скочил със 115%, а повече от половината от пострадалите са непълнолетни. 

Източник: "Можем объяснить"

Според справка на "Можем объяснить" вече трета година се наблюдава ръст в сексуалните престъпления. Броят на "насилствените действия от сексуален характер" за този период, в сравнение с довоенната 2021 е нарастнал почти шест пъти. 

Задълбочаване на проблема

Социалният психолог Алексей Рощин твърди, че отричането на проблема на посттравматичното разстройство при военните значително ще задълбочи проблема с насилието.

Още: САЩ и Европа призоваха Русия да прекрати сексуалното насилие във войната в Украйна

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес