Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Г-7 с категорична позиция: Ще подкрепяме Украйна толкова дълго, колкото е необходимо

14 юни 2024, 19:41 часа
Реклама

Лидерите на Г-7 се ангажираха да подкрепят Украйна "толкова дълго, колкото е необходимо", според проектоизявление от срещата на върха, на която те договориха нов заем от 50 млрд. долара за Киев, съобщи БГНЕС.

"Ние сме солидарни, за да подкрепим борбата на Украйна за свобода и нейното възстановяване толкова дълго, колкото е необходимо", се казва в проекта от разговорите в Италия, по информация на АФП.

В текста се казва, че заемът от 50 млрд. долара, договорен в присъствието на украинския президент Володимир Зеленски, изпраща "недвусмислен сигнал към (руския) президент Владимир Путин".

Още: Официално: Страните от Г-7 предоставят на Украйна 50 млрд. долара от замразени руски активи

Заемът ще бъде обезпечен с печалбите от лихвите, натрупани върху активите на руската централна банка, замразени от западните сили след инвазията на Москва в Украйна през февруари 2022 г.

"Г-7 възнамерява да предостави финансиране, което ще бъде обслужвано и изплащано от бъдещи потоци от извънредни приходи, произтичащи от обездвижването на руски държавни активи, държани в Европейския съюз и други съответни юрисдикции", се казва в проекта за изявление.

"За да стане това възможно, ще работим за получаване на одобрение в тези юрисдикции за използване на бъдещи потоци от тези извънредни приходи за обслужване и погасяване на заемите", пише още в текста.

Уточнява се също така, че парите ще бъдат отпуснати по "множество канали, които насочват средствата към военните, бюджетните и възстановителните нужди на Украйна - в рамките на ограниченията на съответните ни правни системи и административни изисквания".

Още: Зеленски от Г-7: Срещата на върха дава ясна подкрепа за Украйна, международното право и справедливия мир (СНИМКИ)

Лидерите възложиха на министрите и служителите да започнат работа по техническите въпроси, за да може средствата да бъдат предоставени на Украйна преди края на годината.

Независимата медия ASTRA съобщи, че от изявлението на Г7 следва Русия даизплати на Украйна 486 милиарда долара като условие за размразяването на активите. На толкова са оценени нанесените от Москва щети в Украйна от началото на войната. Оценката е на Световната банка.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес