Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Фон дер Лайен: Затворените граници не могат да спрат вируса

17 февруари 2021, 16:24 часа

Първата вълна на пандемията от новия вид коронавирус показа, че затварянето на границите не спира вируса, а носи множество проблеми. Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по време на днешната пресконференция в Брюксел.

Реклама

„Спомняте си, че миналата пролет, когато пандемията беше едва в началото, бяха въведеи много ограничения по границите. Тогава разбрахме, че затварянето на границите не спира вируса, но нарушава работата на единния пазар и води до много проблеми. Вирусът ни научи, че затварянето на границите не го спира, но сме свидетели на множество нарушения“, каза тя.

Европейската комисия предприема действия, за да ограничи нарастващите случаи на измами с ваксини срещу COVID-19 и да привлече под съдебна отговорност виновните за това, подчерта Фон дер Лайен.

В криза като тази винаги ще има хора, които се опитват да се възползват от проблемите на другите, но ЕС се бори с тази тенденция. Службата за борба с измамите ОЛАФ разследва и дава съвети на държавите-членки на ЕС за идентифициране на измами.

Председателят на Еврокомисията предупреди, че е изключително рисковано да се купуват ваксини от търговци на черния пазар, тъй като няма гаранция, че е спазено изискването за охлаждане по веригата от поточната линия до пациента, предава Гардиън, цитирани от БГНЕС.

Георги Петров
Георги Петров Отговорен редактор
Новините днес