Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Естония праща всичките си 155-милиметрови гаубици на Украйна

23 януари 2023, 11:44 часа
Реклама

Естония обяви най-голямата си доставка на военна помощ за Украйна, която включва всички 155-милиметрови гаубици на страната, съобщи пресслужбата на естонското посолство в Украйна във Facebook.

"Даваме всичките си 155-милиметрови гаубици на Украйна. Искаме да създадем прецедент по този начин, така че другите страни да нямат оправдание, че не могат да предоставят на Украйна необходимите оръжия за победа", цитира пресслужбата думите на естонския посланик в Украйна Каймо Кууска.

Според посолството пакетът от оръжия включва десетки 155-мм гаубици FH-70 и 122-мм гаубици D-30, хиляди 155-мм артилерийски снаряди, стотици противотанкови гранатомети Carl Gustaf M2 с боеприпаси и оборудване за поддръжка на артилерийските части. Според пресслужбата общата стойност на пакета за военна подкрепа е 113 млн. евро, което се равнява на 1% от БВП на Естония. Освен това посолството съобщи, че Естония ще продължи да провежда основно и специализирано обучение за военнослужещите от украинските въоръжени сили.

Според източници на Strana.ua Естония разполага с общо 24 гаубици FH-70. Това са оръдия съвместно англо-германско-италианско производство, които са въведени на въоръжение през 1976 г., пише седмичникът.

По-рано Естония достави на Украйна противотанкови ракетни системи Javelin, гаубици, противотанкови гранатомети и минохвъргачки. Министър-председателят на Естония Кая Калас нарече доставките на оръжие за Украйна "път към мира". На 20 януари Финландия обяви доставката на най-големия пакет оръжия в историята си.

Миналата седмица Дания изпрати всичките си гаубици "Сезар" (19 на брой) след гласуване на датския парламент. ОЩЕ: Дания дарява на Украйна 19 артилерийски установки Caesar

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес