Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Една трета от хората в края на 40-те имат хронични заболявания

28 юли 2021, 16:48 часа
Реклама

Около един на всеки трима души на средна възраст има множество хронични здравословни проблеми, показва дългогодишно британско проучване.

Проучване от 1970 г. периодично проследява живота на около 17 000 души, родени в Англия, Шотландия и Уелс. Близо 8000 от тях са анкетирани за изследването на University College London, публикувана в списание BMC Public Health.

Оказва се, че 34% на възраст 46-48 години имат два или повече хронични здравословни проблема, като високо кръвно налягане и психично заболяване, съобщава Би Би Си.

Най -често регистрираните здравословни проблеми са:

- злоупотреба с алкохол - 26%

- повтарящи се проблеми с гърба - 21%

- психични проблеми - 19%

- високо кръвно налягане - 16%

Артрит, диабет тип 2 и астма или бронхит също са включени.

Водещият изследовател д-р Девид Гондек каза, че е изненадан и притеснен да види колко от хората имат здравословни проблеми, докато са "все още сравнително млади".

„Значителна част от населението вече страда от множество дългосрочни физически и психически проблеми в края на 40-те си години. Това не е добра перспектива за застаряващото население, което се очаква да живее по-дълго, но в много лошо здраве."

Диабетът и високото кръвно налягане са по-чести сред тези, които са със затлъстяване.

Тези с по-лоша среда на живот или които са имали психични проблеми като тийнейджъри също са по-склонни да имат лошо здраве.

И изследователите предполагат, че целенасочените интервенции в областта на общественото здраве в детството и юношеството могат да подобрят резултатите за бъдещите поколения.

Дори в по-късна възраст, съветват експертите, доброто хранене, ограничаването на приема на алкохол, отказването от тютюнопушенето и редовните упражнения могат да имат значение.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес